
7. 6. 2013 – Málokdo by hledal ve sladkém koláči luštěniny a přece… Není to žádné scifi, moučník dnes není jen mouka, máslo, vejce… Běžně už zařazujeme zeleninu, nejčastěji mrkev, cuketu, červenou řepu, ale i právě luštěniny, fazole, cizrnu… Dokonce jsem viděla recept s květákem!
A co tím chci říct? Abychom se nebáli neobvyklých kombinací a receptů. I když se může kolikrát zdát, že si z nás autor receptu dělá dobrý den, pojďme do toho. Kdo nic nezkusí, nic nezíská. A co když bude výsledek okouzlující?
Fazolové brownies s burákovým máslem
- 100 g bílých fazolí v suchém stavu
- 1 banán
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 lžíce agávového sirupu
- 1 lžíce kakaového prášku
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce drcených lněných semínek
- 15 g mletých ovesných vloček
- 10 g strouhaného kokosu
- Burákové máslo dle chuti
Fazole si přes noc namočte. Poté slijte vodu a uvařte v čisté vodě. Měkké fazole můžete rozmixovat na kaši, nebo pokud se Vám nechce vytahovat mixér, vystačíte si se šťouchačkou na brambory. Zralý banán si rozmačkejte vidličkou a promíchejte s vejci, vanilkovým extraktem a agávovým sirupem. Postupně zapracujte fazole, kakaový prášek, prášek do pečiva, lněná semínka, ovesné vločky a kokos. Pro lepší konzistenci je lepší těsto zpracovat šlehačem, ale není to nezbytně nutné. Poté už jen přendejte do libovolné formy vyložené pečícím papírem. Na závěr krátce rozehřejte burákové máslo a poklaďte povrch těsta máslem, které se snažte vidličkou rozetřít po celém povrchu.
Pečte zhruba 30 minut na 180 stupňů.
Fazole můžete samozřejmě použít, jaké máte po ruce. Stejně tak dobře funguje i cizrna. Kdo je líný máčet a vařit fazole, může sáhnout po plechovce, ale je třeba luštěniny propláchnout od nálevu a nechat okapat. Nicméně přikláním se k luštěninám v suchém stavu. Kdo nemá rád burákové máslo, může jej vynechat, i tak budou brownies dobré. Případně je lze doplnit jakýmkoliv druhem ovoce. Perfektně k nim sedí třešně či višně.

