
11. 10. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - Práci v prestižních pražských podnicích proložil australským intermezzem. Po revoluci stál u zrodu České barmanské asociace (CBA) a založil vlastní barmanskou školu, jejíž kurzy pořádá dodnes. Letos se František Holík stal členem Emeritního klubu CBA.
František Holík absolvoval obor číšník-kuchař na hotelové škole v pražském Hloubětíně a výuční praxi získal ve věhlasném restaurantu Pelikán v Praze Na Příkopech. Tam si osvojil potřebné gastronomické pojmy jako poslání, loajalita nebo pokora k hostům. „Zastával jsem práci komiho při luxusním servírování omáček a příloh. Obsluhoval jsem zde hodně cizinců a členů diplomatických sborů. Díky tomu se ke mně občas dostala krabička žvýkaček nebo americká cigareta, to tehdy bylo něco mimořádného,“ vzpomíná František Holík na své gastronomické začátky.
V roce 1994 založil barmanskou školu CBS a vzdělávání gastronomických talentů se v omezené míře věnuje dodnes. „Beru to tak, že za týden se stejně mistrem nikdo nestane. Jde hlavně o pochvalu a motivaci k dalšímu sebezdokonalování. Proto každý absolvent dostane medaili se stužkou trikolory,“ dodává František Holík.
Text: Michael Lapčík, Česká barmanská asociace

