Dnes je 9. červen 2025, svátek má Stanislava
Úvod Aktuality Největší pivní festival v Česku zná své vítěze Vytvořit článek
Největší pivní festival v Česku zná své vítěze
Redakce GastroIN - 26. 02. 2020    0 Líbil se vám tento článek?

27. 02. 2020 - ČESKÉ BUDĚJOVICE - Jubilejní třicátý ročník soutěže Zlatá pivní pečeť už zná své vítěze. Nejvyšší ocenění World Beer Seal získal Českých Budějovicích se svým pivem Dipa Vinohradský pivovar z Prahy.

V letošním jubilejním klání spolu soupeřilo 240 pivovarů v celkem 35 kategoriích a rekordních 1300 vzorků piva přijelo do města hodnotit 500 tuzemských a zahraničních degustátorů. Na regulérnost soutěže dohlížela nezávislá společnost Bureau Veritas, která je dlouholetým partnerem pořadatelů tohoto největšího festivalu piva v České republice.

Nejlepší desítka je Pražačka, ochuceným ciderům dominovali Slováci

„V letošní soutěži vítězila především piva z Česka. V nejsledovanější kategorii Světlé výčepní pivo zvítězila Pražačka z Rakovníka a mezi ležáky se na prvním místě umístil Litovel Premium ze stejnojmenného pivovaru. V silné konkurenci 90 vzorků vyhrála v kategorii American India Pale Ale IPA 14 z Vinohradského pivovaru, který si zároveň odnesl hlavní cenu World Beer Seal za své pivo Dipa,“ informuje ředitel festivalu Alois Srb. Přestože si letos většinu výher odvezly české pivovary, v některých kategoriích bodovala i piva či cidery ze zahraničí. „V kategorii Extra silné pivo a American Imperial Ipa zvítězila ukrajinská piva Dudljar 2000, respektive Tsypa 220. Ochuceným ciderům kralovali Slováci s nápojem Opré Pineapple Cider,“ shrnuje výsledky Jakub Kejval ze společnosti Bureau Veritas a dodává: „Kromě piv a ciderů letos soutěžily ve dvou kategoriích i minerální vody, ve kterých zvítězily nápoje od Karlovarské Korunní. Při tak obrovském množství vzorků jsme letos poprvé zapojili do vstupního hodnocení i moderní techniku, konkrétně analytický stroj Anton Paar, který posuzoval parametry soutěžních vzorků.“

Co všechno inspektoři hlídají u degustátorů

Hodnocení soutěžících pivovarů je anonymní a vícekolové a o vítězi rozhoduje například chuť piva, jeho plnost, hořkost nebo říz. „Již mnoho let jsme garanty objektivity soutěže a dohlížíme na to, aby například degustátoři nechodili do zázemí a nezjišťovali dopředu, jaký vzorek kterému pivu patří. Nebo aby zpětně nepřepisovali známky, které udělili již hodnoceným pivům, či aby nedopatřením opakovaně nehodnotili stejné vzorky piva. Musím zdůraznit, že za dobu naší spolupráce s organizátory soutěže nedošlo k žádnému závažnému pochybení,“ konstatuje Jakub Kejval ze společnosti Bureau Veritas, která je na festivalu jednou z hlavních dozorčích a certifikačních autorit.

Zdroj: Botticelli



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 06. 06. 2025
Elimon FRESH festival 2025 míří do Pardubic. Spolu s ním dorazí legendy české gastronomie v čele se Zdeňkem Pohlreichem. Lidé se m...
Redakce GastroIN - 05. 06. 2025
Jaký byl letošní sedmnáctý ročník Festivalu vín VOC Znojmo, který se uskutečnil 10. května?  Připomeňte si jedinečnou atmosféru, k...
Redakce GastroIN - 04. 06. 2025
O tom, kdo na Slovensku získal legendární čepice – symbol uznávaného francouzského gastronomického průvodce Gault&Millau, je rozho...