Dnes je 24. prosinec 2025, svátek má Adam a Eva
Úvod Aktuality Návštěvnost Východní Moravy – více turistů, méně přenocování Vytvořit článek
Návštěvnost Východní Moravy – více turistů, méně přenocování
Redakce GastroIN - 08. 02. 2012    0 Líbil se vám tento článek?

8. 2. 2012 - VÝCHODNÍ MORAVA – Východní Morava zůstává zajímavým místem pro turisty, ti zde ale tráví kratší dobu než v minulém roce. Plyne to z čísel vydaných 7. února Českým statistickým úřadem.

Kromě toho jsou nesporné dvě skutečnosti: Zlínský kraj zaznamenal v roce 2011 největší dynamiku růstu zahraničních hostů v celé ČR. Těch v kraji v roce 2011 přibylo 26,38 %. Naopak počet tradičních domácích návštěvníků o 1% poklesl. Díky tomu celkový počet hostů vykazuje v roce 2011 mírný růst o 2,4 % proti roku 2010.

Méně příznivý je pohled na statistiku počtu přenocování, kde jedna třetina krajů zaznamenává pokles pod 100 %, mezi nimi i Zlínský kraj (98,1 %).

„Ukazuje se, že hosté mají o náš region zájem, dokážeme je do regionu přivést. Našimi tradičními klienty jsou občané ČR – je zřejmé, že stále rádi cestujeme, ale doba pobytu se zkracuje. Je to dáno jak finanční situací domácností, tak nabídkou ze strany podnikatelů. Pokles počtu přenocování se týká, až na výjimky, celé ČR,“ zamýšlí se nad statistikou Dana Daňová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

V celostátním měřítku vzrostl počet hostů z ciziny o 7, 9 %. Z tohoto pohledu je dynamika růstu (+26,38 %) počtu cizinců, kteří vloni navštívili Zlínský kraj, mimořádná.
„Zájem zahraniční klientely je odrazem dlouhodobé a systematické marketingové práce jak naší centrály, tak podnikatelů. Zhruba o třetinu i více vzrostly počty hostů z Itálie, Polska, Německa. Ruských hostů přijel dokonce více než dvojnásobek. To jsou trhy, na které jsme se zaměřili. Kromě toho se znovu oživilo cestování Nizozemců, Francouzů a Britů. Stabilní jsou počty hostů ze Slovenska a Rakouska“, komentuje výsledky Dana Daňová.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 23 hodinami
Obalený kapří řízek neodmyslitelně patří na štědrovečerní stůl. Jak ale na něj, aby chutnal všem? Aby byl voňavý, dobře propečený...
Redakce GastroIN - 22. 12. 2025
Vánoční večeře je pro většinu domácností vrcholem sváteční atmosféry. Tradiční kapr, obalovaný řízek nebo stále oblíbenější losos...
Redakce GastroIN - 19. 12. 2025
I díky tomu, že se nebojí být autentický, patří Vojta Kotek mezi nejoblíbenější české herce. Když dostal roli šéfkuchaře ve filmov...
Reklama   •   Koupit reklamu