Dnes je 13. květen 2025, svátek má Servác
Úvod Aktuality Moravské a české speciality na jídelníčcích okolních států Vytvořit článek
Moravské a české speciality na jídelníčcích okolních států
Redakce GastroIN - 27. 05. 2012    0 Líbil se vám tento článek?

26. 5. 2012 - Velký úspěch zaznamenala gastronomická akce, kterou se v tomto týdnu v německých Drážďanech prezentovala východní část ČR. Jedná se o kraje, které zcela nebo částečně leží na území historických zemí Morava a Slezsko.

„V boji o zahraničního turistu musíme být nápadití. Většina z nich totiž stále používá rovnici ČR=Praha. Proto se všechny moravské kraje spolu s Vysočinou a Pardubickým krajem rozhodly pro samostatnou prezentaci turistického potenciálu východní části republiky. Pozvánku k návštěvě našich krajů doprovázíme třídenními gastronomickými akcemi. První z nich proběhla s velkým úspěchem v Drážďanech,“ říká Dana Daňová, ředitelka zlínské Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

„Hned první večer si v Drážďanech na moravskou gastronomii vyšlo skoro 400 hostů. Nejvíce šla na odbyt valašská kyselice a plněné vepřové koleno. Hosté jednoduše vyjedli hospodu, což se zde údajně několik let nestalo. Místní kuchaři se rozhodli zařadit jídla moravské kuchyně na standardní jídelníček, což je pro nás velká pocta. Doslova je nadchla pečená zlínská husa i zmíněné koleno pečené po slezsku,“ komentuje šéfkuchař Mirek Horák, který se stal dočasným reprezentantem moravské a české kuchyně.

Během gastronomických dnů jsou distribuovány do cestovních kanceláří a ke koncovým klientům propagační materiály, nabídky zájezdů do ČR, je zařazována inzerce v rádiích, místních webových stránkách apod. Navíc byl vytvořen webový portál www.moravia-czech.eu, který přináší aktuální nabídky pro cestovní kanceláře i individuální turisty.

„Rozhodně máme návštěvníkům co nabídnout. Vždyť na území, které prezentujeme, leží osm z 12 památek, které jsou v ČR zapsány do seznamu UNESCO. Přírodní prostředí, bohatá historie a tradice, kvalitní infrastruktura a různorodost turistických cílů činí z tohoto území atraktivní lokalitu, kterou je potřeba potencionálním hostům představit“, dodává Dana Daňová.

V polských Katovicích se gastropřehlídka s převážně moravskou kuchyní uskuteční 29.–31. května, následují prezentace ve Vídni (4.–6. června) a Bratislavě (13.–15. června).



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 14 hodinami
Cestovní ruch ve Zlínském kraji má za sebou úspěšné první čtvrtletí roku 2025. Počet návštěvníků i přenocování meziročně vzrostl,...
Redakce GastroIN - 12. 05. 2025
Na soutěži Bacchus Madrid 2025, která je jednou z nejprestižnějších na světě, získali tuzemští vinaři 8 velkých zlatých, 33 zlatýc...
Redakce GastroIN - 09. 05. 2025
Elimon FRESH festival přiveze do Plzně to nejlepší z české gastronomie i hudební scény. Návštěvníky čeká víkend plný chutí, skvělý...