Dnes je 23. květen 2025, svátek má Vladimír
Úvod Aktuality MODERNÍ RESTAURACE JIŽ DÁVNO NESÁZEJÍ POUZE NA VYTŘÍBENOU GASTRONOMII Vytvořit článek
MODERNÍ RESTAURACE JIŽ DÁVNO NESÁZEJÍ POUZE NA VYTŘÍBENOU GASTRONOMII
Redakce GastroIN - 09. 12. 2019    0 Líbil se vám tento článek?

18. 12. 2019 - ČEKÁ REPUBLIKA - Fine dining již dávno není jen o prvotřídním jídle z nejkvalitnějších surovin, které servíruje špičková obsluha.

Obor i samotní hosté se neustále vyvíjejí, takže v současnosti fine dining představuje nejvyšší formu zážitkové gastronomie, kdy zákazník přichází s očekáváním hlubokého a nevšedního prožitku.

Proto je zásadní zapůsobit na všech pět jeho  smyslů  najednou  –  a  zároveň  takovým způsobem, aby domů odcházel plný  dojmů.  Bezvadný  pokrm  a  servis  jsou  stále  nezbytným  základem,  ale  to  samo o sobě již nestačí. Do popředí se dostává  výjimečná  lokalita  a  prostředí  restaurace,  které  musí  být  jedinečné  a  nezapomenutelné.  Přesně  takovými  návrhy podniků, které se těší velké oblibě u nás i v zahraničí, se může pochlubit britskočeské architektonické studio Jestico + Whiles. Stojí mj. za hravým in-teriérem  italského  bistra  Lasagna  Mia  v centru Prahy, stylového pivovaru Shilling Brewery Co. v Glasgow či autentic-kým  designem  restaurací  a  barů  v  ho-telových  rezortech  Zuri  Zanzibar  a  The  Yas Hotel v Abu Dhabi.


Za gastronomickým zážitkem hledej nejen chuť!
Ačkoliv    se    téměř    neustále    objevují   nové   gastronomické   trendy,   čerstvost a vysoká kvalita surovin zůstávají i  nadále  základní  mantrou  všech  restaurací,  které  se  chtějí  fine  diningem  zabývat.  Některé  kuchařské  techniky  a  postupy  vznikají  nově  (např.  molekulární  kuchyně),  jindy  se  na  restaurační   menu   vracejí   pokrmy   inspirované   uměním  našich  babiček  či  se  objevují  různé  fúze  s  cizokrajnými  kuchyněmi.  Zážitková   gastronomie   nezná   hranic a  rozhodně  se  netýká  pouze  drahých  podniků.  I  z  „obyčejných“  surovin  lze  vykouzlit  neobyčejné  pokrmy.  Zásadní  je  odlišit  se  od  konkurence.  A  unikátní  design  je  jedním  z  významných  faktorů, který tomu napomáhají.

Zásadní je podtrhnout  genius loci místa
„V designu restaurací hraje klíčovou roli autentičnost. Navrhnout hezký neutrální prostor není žádné velké umění. Originality  dosáhnete  teprve  díky  propojení  s  daným  místem  anebo  tím,  co  se  v  restauraci  podává.  Jen  pomocí  toho docílíte,  že  host  z  restaurace  odchází  s  nezapomenutelnými  zážitky  a  bude  se  opakovaně  vracet,“  komentuje  architektka Gabriela Machovská ze studia Jestico  +  Whiles,  a  dodává:  „Poptávka  po  designových  restauracích  neustále  roste,  a  to  nejen  v  Praze,  ale  i  v  regionech.  Rozdíl  oproti  předchozím  letům,  kdy  byl  kvalitní  interiér  k  vidění  pouze  v  restauracích  ve  větších  hotelových  řetězcích,  je  obrovský.  Předpokládám,  že trend kvalitního designu i jídla bude nadále pokračovat a takových restaurací stále přibývat. Nově můžeme očekávat  experimentální  projekty,  kde  bude  gurmánské stravování s designem ještě více   propojeno.   Například   hudebně-světelnou   show   anebo   nastavením   vůně  v  interiéru  v  souladu  s  právě  podávanými chody.“

Unikátní design jako hra  s použitými materiály i se světlem
Při  návrhu  restaurace  platí  celá  řada  pravidel,  která  musí  designer  dodržet.  Ať  už  se  jedná  o  prostorové  nároky  z  pohledu  provozu  (rozvržení  kuchyně  a  zázemí,  rozmístění  nábytku  apod.)  či  využití  různých  materiálů.  Každý  prostor  má  svá  specifika  –  někde  je  důležitá  odolnost  a  trvanlivost,  jinde  se vše  podřizuje  hygienickým  nárokům.  Konkrétní   výběr   je   obvykle   otázkou   osobního   stylu   a   charakteristického   rukopisu  designera.  V  obecné  rovině  hraje  u  restaurací  prim  použití  dřeva,  různých druhů kovů, skla a také polootevřených kuchyní, kde má host příležitost sledovat kuchaře při práci.

„V  našich  realizacích  také  hodně  využíváme  prvky,  které  původně  nejsou  pro  interiérový  design  určené,  ale  mají  s atmosférou místa anebo podniku nějakou souvislost a v prostoru perfektně zafungují.  Třeba  v  hotelovém  komplexu  Zuri  Zanzibar  jsme  se  nechali  inspirovat  místní  kulturou  a  řemeslnou  tradicí. V resortu je k dispozici celkem pět moderních  barů  a  restaurací,  kterým  vévodí  přírodní  materiály  a  tradiční  africké prvky. Mimo jiné jsme do interiérů zakomponovali rybářské sítě a lodní lana,  pletené  košíky  či  ručně  vyráběné  korále  od  místních  žen.  Inspiraci  jsme  našli mimo jiné ve starých časopisech,“ zmiňuje Gabriela Machovská.


Samostatnou   kapitolou   je   práce   se   světlem. Je potřeba dodržet minimální osvětlení  stolků,  u  kterých  hosté  sedí,  a  přitom  vyvolat  správnou  atmosféru.  Nezbytné je také dobře nasvítit prostor, kde  se  hosté  pohybují,  a  kde  pracuje  personál. Toho lze docílit i v interiérech, které jsou navrženy ve večerní až noční atmosféře.  Variabilita  hry  se  světlem  je  jednoduše široká.

„V  italském  bistru  Lasagna  Mia  v  centru  Prahy  jsme  díky  dobře  zvoleným  materiálům   a   barvám   navodili   přímořskou   atmosféru,  kterou  podtrhuje  modře  vymalovaný strop. Z něj visí 3 000 kusů sušených těstovinových plátů lasagní, které při  večerním  osvětlení  vytváří  zajímavou  stínohru. Na první pohled maličkosti, jako čerstvé bylinky a typické ingredience pro přípravu  italských  pokrmů  na  policích,  dodávají   prostoru   domácí   atmosféru,“   uvádí Gabriela Machovská.

Krása skrytá v detailech
Jsou  to  právě  detaily,  na  které  se  Jestico  +  Whiles  při  své  tvorbě  zaměřuje. Vytvořit unikátní prostor lze však v ka-ždém  prostředí.  Dokonce  i  takovém,  kde  nelze  stavět  na  bohaté  historii  či  tradici.  Příkladem  je  vysoce  elegantní  restaurace  v  komplexu  The  Yas  Hotel  v  Abu  Dhabi,  hlavním  městě  Spojených arabských emirátů. Zde se jedná o  ukázkový  příklad  inovativního  pro-jektu oplývajícího moderními technologiemi. „Aerodynamický tvar a vzhled budov    jsou    inspirované    Arabským    zálivem  a  zároveň  křivkami  automobilů  Formule  1.  Na  závodní  okruh  Yas  Marina  Circuit  je  totiž  z  hotelu  bezprostřední výhled. Designu restaurace dominuje bílá barva a kov ve vysokém lesku  v  kontrastu  s  prosklenými  plochami.  Díky  vhodně  zvolené  kombinaci  materiálů  jsme  dosáhli  až  futuristického  dojmu,  který  je  jednoznačně  identifikovatelný  a  zároveň  nadčasový,“ uzavírá Gabriela Machovská.

Zdroj: Denisa Kolaříková, Crest Communications, a.s.
Foto: Jestico + Whiles










TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 22 hodinami
Už devátý ročník oblíbeného Levandulového festivalu v Bezděkově u Úsova se uskuteční 5. a 6. července 2025 přímo na levandulových...
Redakce GastroIN - 21. 05. 2025
V Napajedlích se chystá jubilejní ročník oblíbené pivní slavnosti Festival malých pivovarů. V sobotu 21. června 2025 od 16 hodin m...
Redakce GastroIN - 20. 05. 2025
Legendy české gastronomie v čele se Zdeňkem Pohlreichem, koncert Davida Kollera, asijská zóna, talk stage, špičková vinařství a to...