Dnes je 7. říjen 2025, svátek má Justýna
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Jehněčí maso pro váš velikonoční stůl: Proč ho zvolit a jak ho připravit? Vytvořit článek
Jehněčí maso pro váš velikonoční stůl: Proč ho zvolit a jak ho připravit?
Redakce GastroIN - 05. 04. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

Chystáte-li se na největší jarní svátky poctít svou rodinu nějakou specialitou, sáhněte po jehněčím. Mladé maso by totiž nemělo chybět na žádné velikonoční tabuli. Nemusíte se obávat typické aromatické vůně skopového, jehněčí maso není tak výrazné. Naučte se zpracovat ne zcela obvyklý kus masa. Uvidíte, že úspěch bude zaručen!

Proč vyzkoušet jehněčí?

Neholdujete-li vůni skopového masa, nemusíte se obávat. Jehněčí má sice specifickou chuť, ale pokud jej dobře připravíte, což zvládne opravdu každý, tak si ji zamilujete a k jehněčímu se budete vracet zas a znova! Jehněčí maso je nejen delikátní, je zároveň bohaté na vitamín D, B nebo mnoho dalších tělu prospěšných prvků – jako je železo, zinek, fosfor i vápník.

Stejně jako v případě jiných druhů masa, i u jehněčího záleží na konkrétním receptu. Každá partie masa se připravuje trochu jinak, a proto doporučujeme minimálně poprvé zajet přímo na farmu, která jehněčí maso nabízí, osobně a nechat si na místě doporu-čit, jaká část masa bude pro váš recept ta nejlepší.

Obávaná příprava

„Pokud se chystáte připravovat jehněčí poprvé, měli byste sáhnout po kýtě,“ poradil známý kuchař Hugo Hromas a doplňuje, že k pečení se bude hodit také hřbet nebo plec. Je důležité, abyste z masa odstranili blány a viditelný povrchový tuk. Doporučujeme použít spíše menší a užší nůž. Chybějící tuk můžete nahradit třeba slaninou, dodáte tak masu na šťavnatosti a vyhnete se vysušování v troubě.

Při pečení si dejte pozor na teplotu a výsledný dojem ovlivní zejména servírování. Protože je typickým znakem jehněčího masa tuhnutí při nižších teplotách, doporučujeme ho vždy podávat na vyhřátých talířích.

TIP

Jehněčí se vyznačuje specifickou vůní, na kterou Češi nejsou příliš zvyklí. Aroma je přítomné hlavně v tuku, takže se doporučuje odstranit lůj. „Přirozeně se dá vůně utlumit také máčením v mléce a samozřejmě kořením a bylinkami, například tymiánem, rozmarýnem či česnekem,“ podělil se o tip Hromas. Skvělým výběrem jsou také čerstvě nasekané bylinky – kerblík, koriandr i medvědí česnek.



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 6 hodinami
 Botanická zahrada hl. m. Prahy 10. října zahájí oblíbenou podzimní výstavu dýní a dýňových aranžmá. Už v pátek se areál v Troji p...
Redakce GastroIN - před 8 hodinami
Tehdy se pivo čepovalo ve sklepě a obsluha ho po schodech nosila nahoru hostům. Právě na této tradici stojí závod Pinkasova noční...
Redakce GastroIN - 06. 10. 2025
Mluví se o nich jako o „věčných chemikáliích“. PFAS, tedy per- a polyfluoralkylové látky, jsou spojovány s celou řadou zdravotních...
Reklama   •   Koupit reklamu