Dnes je 11. září 2025, svátek má Denisa
Úvod Aktuality Hradní hosté byli pohostěni křepelkami, jelení kýtou a paštikou Vytvořit článek
Hradní hosté byli pohostěni křepelkami, jelení kýtou a paštikou
Redakce GastroIN - 05. 10. 2012    0 Líbil se vám tento článek?

5. 10. 2012 - BUCHLOV - Po loňském úspěchu hrad Buchlov podruhé ovládly nevšední vůně. Namísto starých knih a zvlhlých místností provoněly hrad tradiční pokrmy buchlovských pánů. Vše díky členům HB Collegia a správci Správy státního hradu Buchlov, pro tuto příležitost oblečeným v dobových kostýmech. A co vonělo z hradní kuchyně?

"Byly to pokrmy připravené podle starých receptur a nebylo jich málo," šibalsky, leč bez tradičního šaškovského oblečku prozradil kastelán hradu Rostislav Jošek, který však záhy zvážněl. "Jsem velice spokojený, ale současně vyděšený. Nachystali jsme téměř tři sta porcí pro hradní prohlídku a zde na nádvoří další dobroty. A vypadá to, že toho bude málo. Tohle jsem nečekal. Dvě hodiny od otevření a už nám došel chleba," konstatuje jasný fakt, že zájem převýšil možnosti nabídky. "Každou akci děláme jedenkrát do roka. Má své neopakovatelné kouzlo, ale určitě na příští rok nachystáme dvojnásobek," slibuje Jošek a přidává: "Co máme nachystané, vydáme. Ti, co přijdou později, se na nás nesmí zlobit."

A co vlastně návštěvníci nádvoří a ti, co měli štěstí a zakoupili si lístek na netradiční prohlídku, ochutnali? Dva druhy nakládaných sýrů, špaldovu kaši, fazole na kyselo s plackou, kaše na sladko, pstruhy, jehněčí svíčkovou a paštiku na sladko s rozinkami. K pití se podával jablečný mošt.

Speciální prohlídka pak nabízela další čtyři zastávky. V úvodní byla zmíněna historie zdejšího nádobí a příborů. V kapli na hosty čekala ochutnávka medoviny a vína s historickými fakty o tehdejších odrůdách. V hodovní síni po zmínce o stolování přišlo i na praktickou ukázku dřívějšího stolování. "Polévka byla krupková, hlavní chod byla pečená jelení kýta a křepelka a pečená domácí paštika," vyjmenoval Jošek hradní menu, jež bylo připraveno z větší části z darů, které poskytlo okolí hradu.
Poslední zastávkou byla kuchyně samotná se sladkou tečkou. Nabízeny byly tři druhy žitných placek. S povidly, pomazánkou a specialitou přivezenou z návštěvy Slovenska. "Nejprve se osmaží slanina s cibulkou, přidají se nakrájené hrozny a podusí se to. Vznikne slaďoučká omáčka, která zvýrazní chuťově méně výraznou žitnou placičku," prozrazuje Jošek letošní specialitu a vrací se zpět do své polní kuchyně.

Autor: Pavel Princ, vyšlo 1. 10.2012 ve slováckém týdeníku DOBRÝ DEN S KURÝREM



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 14 hodinami
Milovníci čokolády a hudby, připravte se na nezapomenutelný zážitek! V sobotu 27. září se na Čokoládovém festivalu ve Slavkově u B...
Redakce GastroIN - 09. 09. 2025
Kdo se bojí, nesmí do zahrady. Bude plná pohádkových bytostí a strašidel. Botanická zahrada hl. m. Prahy totiž opět připravuje pře...
Redakce GastroIN - 08. 09. 2025
Prémiový ležák Bohém z Krušovic, který symbolicky propojuje hrad Křivoklát s místním krušovickým pivovarem, se stal partnerem druh...
Reklama   •   Koupit reklamu