Dnes je 20. květen 2025, svátek má Zbyšek
Úvod Aktuality Holba je OK. Šerák získal ocenění Výrobek Olomouckého kraje Vytvořit článek
Holba je OK. Šerák získal ocenění Výrobek Olomouckého kraje
Redakce GastroIN - 11. 10. 2019    0 Líbil se vám tento článek?

16. 10. 2019 - HANUŠOVICE - Vzhled, chuť, osobitost, kvalita, složení a podstatná skutečnost, že se Holba Šerák vaří v Jeseníkách, rozhodlo o přidělení značky Výrobek OK® pro oblíbenou 11 z hor..

Značku uděluje Agrární komora Olomouckého kraje pod záštitou hejtmana. Potravinářští odborníci letos hodnotili celkem 81 výrobků v 9 kategoriích. Šerák získal ocenění v kategorii alkoholických nápojů a s ním i právo pro označení piva známkou Výrobek OK®

„Naše pivo má jasný původ i složení, a to dnes vnímám jako zásadní. Trh je zaplaven různými potravinami, mnohdy nízké kvality a neurčitého zdroje. Současně si lidé čím dále více uvědomují, proč je původ potravin tolik důležitý, a to je dobře. Vidím to jako významný krok ke zkvalitňování potravin obecně,“ říká sládek pivovaru Luděk Reichl. Oblíbený Šerák letos slaví 35 let a má velký úspěch doma i v zahraničí. Regionální ocenění Výrobek OK pro něj totiž přichází ve stejnou dobu i zajímavém kontrastu se světový zlatem v soutěži WBA 2019 (World Beer Awards). V Holbě vaří pivo 145 let podle tradičních receptur a z domácích surovin. Vodu má pivovar vlastní a čerpá ji z podzemních pramenů přímo v pivovaru. A prvotřídní jsou také plodiny, tedy chmel a sladovnické ječmeny. Zatímco chmel do Holby míří z Tršicka a Žatecka, slad pro Holbu se zpracovává v nejstarší sladovně u nás v Zábřehu na Moravě. Z Hané pocházejí také sladovnické ječmeny věhlasné kvality. „Hodnotu lokálních surovin si velmi dobře uvědomujeme a podle toho s nimi i nakládáme. Vždy platilo, že se má jíst nejvíce to, co roste nejblíž,“ říká sládek, který vaří pivo z vlastní vody.

Projekt Výrobek Olomouckého kraje má podpořit a propagovat kvalitní potraviny, vyráběné na území regionu. Malým a středním výrobcům tak pomáhá zvyšovat vlastní prestiž a současně podporuje vazbu lidí na lokální produkty. Jejich úspěch totiž nebývá dílem masivní reklamy, ale především vysoké kvality a dobré chuti.

Dalším důvodem pro preferenci regionálních potravin je i významný fakt, že tyto potraviny jsou díky krátkým distribučním cestám mnohem čerstvější než potraviny, které k nám putují z velké dálky. Regionální potraviny mívají proto zpravidla lepší chuť i cennější nutriční vlastnosti. Neméně důležitá je skutečnost, že čím blíže jsou potraviny ke spotřebiteli, tím méně zatěžují životní prostředí při dopravě. A k tomu se navíc přidává významný aspekt podpory zaměstnanosti v daném regionu, na kterém se významně podílí právě regionální výrobci. Pivovar Holba se 135 stálými zaměstnanci patří k nejvýznamnějším zaměstnavatelům na Šumpersku a Jesenicku.

 

Zdroj: Mark Publicity



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 19 hodinami
Již 26. ročník festivalu Hello Jazz Weekend se uskuteční ve dnech 17. – 19. července 2025 v Uherském Hradišti, Kyjově, Zlíně a Ves...
Redakce GastroIN - 16. 05. 2025
Slovácké kulturní léto vstupuje už do svého 18. ročníku.  A opět na začátku prázdnin rozhýbe a roztančí Uherské Hradiště. Tentokrá...
Redakce GastroIN - 15. 05. 2025
Nefiltrovaný ležák Broumy zvítězil v kategorii kellerbier na světovém World Beer Cupu – soutěži, která je považována za olympiádu...