Dnes je 10. listopad 2025, svátek má Evžen
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality / Recepty / Dezerty Dýně v hlavní roli! Zpříjemněte si ráno báječnou snídaní Vytvořit článek
Dýně v hlavní roli! Zpříjemněte si ráno báječnou snídaní
Redakce GastroIN - 03. 11. 2025    0 Líbil se vám tento článek?

Kdo by nemiloval dýně, s nimiž se v posledních letech – zejména na podzim – doslova roztrhl pytel. Nabízejí nekonečné možnosti v kuchyni a skvěle se hodí do slaných i sladkých pokrmů. Tentokrát ale zapomeňte na obvyklou dýňovou polévku a popusťte uzdu fantazii. Vyzkoušejte dýni nasladko a připravte si báječné snídaňové recepty, které rozzáří váš den.

Dýňové lívance
Ingredience:
• 1 menší dýně Hokkaidó
• 3 lžíce másla
• 170 g hladké mouky
• 2 vejce
• 2 lžíce moučkového cukru
• 1 prášek do pečiva
• špetka soli

Dýni omyjte, rozkrojte napůl a zbavte semínek. Slupku není třeba loupat. Dužinu nakrájejte na větší kostky a v hrnci na másle krátce orestujte. Přidejte špetku soli, podlijte vodou a pod pokličkou duste asi 15 minut, dokud dýně nezměkne. Poté ji rozmixujte na jemné pyré.

V míse smíchejte mouku se solí a práškem do pečiva, přidejte dýňové pyré. Pokud je směs příliš hustá, zjemněte ji jogurtem nebo trochou mléka. Poté přidejte máslo, vejce a cukr, a vše promíchejte do hladkého těsta. Lívance smažte na mírném ohni z obou stran asi 2 minuty, dokud nezezlátnou. Podávejte je s čerstvým ovocem, oříšky a medem – nebo třeba s javorovým sirupem.

Jogurt s dýňovým pyré a granolou
Ingredience:
• 1 menší máslová dýně
• 200 g bílého jogurtu
• 1 lžíce medu
• 3 lžíce granoly

Začněte přípravou dýňového pyré, ideálně den předem. Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni omyjte, oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny, vydlabejte a nakrájejte na menší kusy. Plech vyložte pečicím papírem, dýni rozložte a pečte asi 45 minut, dokud nezměkne. Ještě teplou ji rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pokud je pyré příliš husté, můžete ho zředit trochou vody; pokud je naopak řídké, propasírujte ho přes síto.

Na dno sklenice dejte vrstvu jogurtu, přidejte granolu, dvě lžíce dýňového pyré a zakončete další vrstvou granoly. Zakápněte medem, nechte chvíli vychladit a podávejte. Zbylé pyré uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici nebo ho zamrazte – skvěle se hodí i do koláčů, muffinů nebo do oblíbené podzimní polévky.

Sladké dýňové ráno je dokonalý způsob, jak začít den plný energie, vůně a barev podzimu.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 4 hodinami
Už 15. a 16. listopadu se do Prahy vrací Prague Coffee Festival – největší kávová událost v Česku, která letos propojí výběrovou k...
Redakce GastroIN - před 8 hodinami
Praha se ve dnech 20.–22. listopadu stane centrem nejen cukrářské a gastronomické scény, ale také špičkové výběrové kávy. Specialt...
Redakce GastroIN - 08. 11. 2025
Celý svět si v sobotu 8. listopadu 2025 připomíná mezinárodní Den Vína zodpovědně (Wine in Moderation Day). K této celosvětové ini...
Reklama   •   Koupit reklamu