Kdo by nemiloval dýně, s nimiž se v posledních letech – zejména na podzim – doslova roztrhl pytel. Nabízejí nekonečné možnosti v kuchyni a skvěle se hodí do slaných i sladkých pokrmů. Tentokrát ale zapomeňte na obvyklou dýňovou polévku a popusťte uzdu fantazii. Vyzkoušejte dýni nasladko a připravte si báječné snídaňové recepty, které rozzáří váš den.
Dýňové lívance
Ingredience:
• 1 menší dýně Hokkaidó
• 3 lžíce másla
• 170 g hladké mouky
• 2 vejce
• 2 lžíce moučkového cukru
• 1 prášek do pečiva
• špetka soli
Dýni omyjte, rozkrojte napůl a zbavte semínek. Slupku není třeba loupat. Dužinu nakrájejte na větší kostky a v hrnci na másle krátce orestujte. Přidejte špetku soli, podlijte vodou a pod pokličkou duste asi 15 minut, dokud dýně nezměkne. Poté ji rozmixujte na jemné pyré.
V míse smíchejte mouku se solí a práškem do pečiva, přidejte dýňové pyré. Pokud je směs příliš hustá, zjemněte ji jogurtem nebo trochou mléka. Poté přidejte máslo, vejce a cukr, a vše promíchejte do hladkého těsta. Lívance smažte na mírném ohni z obou stran asi 2 minuty, dokud nezezlátnou. Podávejte je s čerstvým ovocem, oříšky a medem – nebo třeba s javorovým sirupem.
Jogurt s dýňovým pyré a granolou
Ingredience:
• 1 menší máslová dýně
• 200 g bílého jogurtu
• 1 lžíce medu
• 3 lžíce granoly
Začněte přípravou dýňového pyré, ideálně den předem. Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni omyjte, oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny, vydlabejte a nakrájejte na menší kusy. Plech vyložte pečicím papírem, dýni rozložte a pečte asi 45 minut, dokud nezměkne. Ještě teplou ji rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pokud je pyré příliš husté, můžete ho zředit trochou vody; pokud je naopak řídké, propasírujte ho přes síto.
Na dno sklenice dejte vrstvu jogurtu, přidejte granolu, dvě lžíce dýňového pyré a zakončete další vrstvou granoly. Zakápněte medem, nechte chvíli vychladit a podávejte. Zbylé pyré uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici nebo ho zamrazte – skvěle se hodí i do koláčů, muffinů nebo do oblíbené podzimní polévky.
Sladké dýňové ráno je dokonalý způsob, jak začít den plný energie, vůně a barev podzimu.





