Dnes je 22. prosinec 2025, svátek má Šimon
Úvod Aktuality dTest: Výrobci vídeňských párků uvádějí chybné podíly masa Vytvořit článek
dTest: Výrobci vídeňských párků uvádějí chybné podíly masa
Redakce GastroIN - 03. 04. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

3. 4. 2013 - Mnozí výrobci vídeňských párků uvádějí na obalech vyšší podíl masa, než jaký v nich je ve skutečnosti obsažen. U šesti výrobků z patnácti to prokázaly testy.

Nejvyšší rozdíl mezi skutečným a deklarovaným obsahem masa činil téměř 17 % v neprospěch spotřebitele, a to u vídeňských párků z řetězce Coop. Kilogram masa v nich obsažený přijde zákazníky na 323 Kč. Také další výrobek, Tesco párky vídeňské, v testu neobstál. Ačkoliv jejich etiketa slibovala 65 %, obsahovaly tyto párky nejméně masa ze všech, a to pouhých 49 %. Třetím produktem s nedostatečným hodnocením byly vídeňské párky Lidl Pikok. Na jejich obalu je uvedeno 80 % masa, ačkoliv laboratorní testy prokázaly pouhých 64 %. „K uvedeným třem produktům jsme podali podněty na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci,“ říká manažer testování časopisu dTest Václav Beneš.


Podle potravinářské vyhlášky musí vídeňský párek obsahovat nejméně 55 % hovězího, vepřového či telecího masa a maximálně 40 % tuku. Nesmí obsahovat žádné strojně oddělené maso, tzv. separát ani drůbeží maso. „Požadavky splnily všechny testované výrobky, byť zmíněné párky z Tesca splnily požadavek na minimální podíl masa až po započtení přípustné odchylky měření,“ uvádí Václav Beneš.


V šesti značkách párků byla rovněž prokázána přítomnost glutamátů, které dodávají jídlu masovou chuť. Jejich hlavním úkolem je zakrýt mdlou chuť škrobu a sóji obsažených v uzeninách. Právě těmito přísadami nahrazují výrobci chybějící maso.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 19. 12. 2025
I díky tomu, že se nebojí být autentický, patří Vojta Kotek mezi nejoblíbenější české herce. Když dostal roli šéfkuchaře ve filmov...
Redakce GastroIN - 18. 12. 2025
Před sto lety vytvořil světoznámý sochař Albín Polášek svou první dřevěnou podobu boha Radegasta. Dílo vzniklo v létě roku 1925 bě...
Redakce GastroIN - 18. 12. 2025
Mladá sommelierka Laura Juričková z druhého ročníku oboru číšník zazářila na prestižní sommelierské soutěži Brněnský Vánoční pohár...
Reklama   •   Koupit reklamu