Dnes je 26. prosinec 2025, svátek má Štěpán
Úvod Aktuality dTest: Pstruzi z českých farem obsahují toxické látky Vytvořit článek
dTest: Pstruzi z českých farem obsahují toxické látky
Redakce GastroIN - 25. 06. 2012    0 Líbil se vám tento článek?

25. 6. 2012 - Riziko v podobě nepovolených toxických látek - malachitové zeleně a krystalové violeti se může skrývat v pstruzích pocházejících z některých českých rybích farem. Testy časopisu dTest prokázaly jejich přítomnost hned ve třech zakoupených vzorcích.

Nález nepovolených látek může podle některých názorů svědčit o kontaminaci životního prostředí, ke kterému došlo jejich masivním využíváním v minulosti. Podle šéfredaktorky časopisu dTest Idy Rozové existuje i další varianta: „Nelze zcela vyloučit, že došlo k nelegálnímu používání nepovolených látek. Naše zjištění proto předáváme k dalšímu šetření Státní veterinární správě ČR.“

Z celkem sedmnácti prověřených vzorků pstruha duhového byly nepovolené látky nalezeny ve třech z nich. Pstruzi z Rybářství Velké Meziříčí obsahovali leuko-formu malachitové zeleně. Malachitová zeleň dokáže účinně hubit parazity a zbavuje ryby plísní, současně má negativní účinky, a to nejen na ryby, ale potenciálně i na jejich konzumenty. Ida Rozová k výskytu nebezpečné látky uvádí: „U malachitové zeleně hovoří odborníci o potenciální genotoxicitě a kancerogenitě. Proto se u této látky, stejně jako u podobně působící krystalové violeti, stanovuje takzvaný rozhodovací limit, který činí 2 µg/kg.“
J

e-li uvedený limit překročen, neměli by být pstruzi uváděni na trh. K obojímu ovšem došlo u dalšího zakoupeného vzorku ze Pstruhařství Mlýny; pstruzi obsahovali 2,09 µg/kg krystalové violeti. Rozová k překročenému rozhodovacímu limitu nepovolené látky dodává: „Pokud by k nálezu došlo při veterinární kontrole, s největší pravděpodobností by zakázala uvedení pstruhů na trh a nařídila chov pod dozorem, dokud obsah nepovolené látky neklesne.“ Leuko-forma krystalové violeti se v množství nižším, než činí rozhodovací limit, vyskytovala i v pstruzích pocházejících z Rybářství Chlumec nad Cidlinou.

 



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 23. 12. 2025
Obalený kapří řízek neodmyslitelně patří na štědrovečerní stůl. Jak ale na něj, aby chutnal všem? Aby byl voňavý, dobře propečený...
Redakce GastroIN - 22. 12. 2025
Vánoční večeře je pro většinu domácností vrcholem sváteční atmosféry. Tradiční kapr, obalovaný řízek nebo stále oblíbenější losos...
Redakce GastroIN - 19. 12. 2025
I díky tomu, že se nebojí být autentický, patří Vojta Kotek mezi nejoblíbenější české herce. Když dostal roli šéfkuchaře ve filmov...
Reklama   •   Koupit reklamu