Dnes je 18. říjen 2025, svátek má Lukáš
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality dTest doporučuje: Vařte v páře Vytvořit článek
dTest doporučuje: Vařte v páře
Redakce GastroIN - 20. 02. 2012    0 Líbil se vám tento článek?

20. 2. 2012 - Rychle uvařené a zdravé jídlo je novodobý trend, který může mnohým připadat jako nedostižný cíl. Test časopisu dTest potvrdil, že s parními hrnci a troubami toho dosáhnout lze. Parní hrnce přitom překvapivě dobře zastanou tutéž práci jako mnohonásobně dražší parní trouby.

Vaření v parním hrnci či parní troubě je skutečně zdravější než vaření ve vodě či dušení a nejedná se o pouhý trik prodejců sloužící ke zvýšení prodeje. „Když se vaří brambory ve vodě, ztratí až 34 % vitamínu C, v parní troubě ztráta klesá k 22 % a v parním hrnci činí dokonce jen 16 %,“ uvádí redaktor časopisu dTest Václav Beneš. „Připravované pokrmy se nepřipálí, nerozvaří a dokonce, když se najednou připravuje aromatická zelenina, ryba a brambory, nedochází k přenosu pachu mezi jednotlivými potravinami,“ dodává. Vaření v páře má oproti klasickým postupům i další přednosti – nižší ztráty minerálních látek, uchování barvy zeleniny, snížení, případně i vyloučení soli.

Podle výsledků testů přípravu menu s rybím masem, přílohou a zeleninou zvládnou parní hrnce stejně dobře jako parní trouby. Ceny dobrých parních hrnců se pohybují od 1300 do 3700 Kč, Vestavné parní trouby jsou sofistikované přístroje vybavené v některých případech řadou zajímavých doplňkových programů jako příprava jogurtů či zpracování ovoce. S cenou v řádu desítek tisíc se ovšem nejedná o přístroje pro každého.

Co se týče samotného vaření v páře, obstály všechny testované přístroje se ctí. Do spokojenosti ovšem promlouvá i jejich obsluha a bezpečnost. „Některé parní trouby byly na štíru s praktickým provedením, což se například projevilo při manipulaci se zásobníky na vodu, ze kterých při přenášení kapala voda. U některých parních hrnců se špatně manipuluje nádobami a u některých se příliš rozpalují madla nádob. U modelu značky Rommelsbacher jsme narazili na nedostatečnou ochranu přívodního kabelu, tedy na potencionální nebezpečí,“ uzavírá výsledky Beneš.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 17. 10. 2025
HoReCA Expo Kazachstán je největší veletrh pohostinství ve střední Asii, který spojuje dodavatele produktů a vybavení pro hotely,...
Redakce GastroIN - 16. 10. 2025
Ze směsice nadšených jednotlivců, tradičních rodinných firem i zavedených producentů vzejde již pošestnácté vítěz prestižního titu...
Redakce GastroIN - 15. 10. 2025
Masarykovo náměstí se na svatého Martina promění v místo plné vína a tradic. Také letos se zde uskuteční Žehnání Svatomartinského...
Reklama   •   Koupit reklamu