Dnes je 10. květen 2025, svátek má Blažena
Úvod Aktuality dTest : Kvalitní smetana, i když s „éčky“ Vytvořit článek
dTest : Kvalitní smetana, i když s „éčky“
Redakce GastroIN - 20. 03. 2012    0 Líbil se vám tento článek?

20. 3. 2012 - Časopis dTest ve svém aktuálním testu prověřil kvalitu smetany ke šlehání, dostupné v českých obchodech. I když je výrobci nijak nešidili, přesto byly zjištěny poměrně významné rozdíly v kvalitě, chuti i šlehatelnosti jednotlivých výrobků.

Podle českých předpisů musí smetana ke šlehání obsahovat alespoň 30 % tuku, má-li tuku 35 % a více, smí být označena jako vysokotučná. Jedna ze základních zkoušek testu se tak zaměřila na ověření deklarovaného množství tuku. „Dobrou zprávou pro spotřebitele je, že výrobci nepodváděli. U pěti smetan z osmnácti jsme sice naměřili nižší množství tuku, ale po započtení nejistoty měření vyhověly,“ komentuje výsledky zkoušky Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Rozdíly se ukázaly především v chuti a ve šlehatelnosti smetan. V případě chuti testující nejčastěji upozorňovali na pachuť svařeného mléka, která je podle Rozové dána způsobem tepelného ošetření: „Větší míru záporných hodnocení jsme zaznamenali u výrobků ošetřených UHT záhřevem. Jedná se o daň za delší trvanlivost a možnost skladování při vyšších teplotách. Pachuť lze zmírnit oslazením nebo jiným ochucením UHT smetany.“

Pro dosažení lepší šlehatelnosti, tedy aby šlehačka po našlehání nepouštěla tekutinu a dobře držela tvar, se do většiny smetan přidává stabilizátor E407, karagenan. Jeho přítomnost některým šlehačkám nijak nepomohla, protože po poměrně krátké době se začaly roztékat a klesat. „V testu se prokázalo, že dobrých výsledků lze dosáhnout i bez éček,“ říká Rozová a upřesňuje: „byl to případ Moravia smetany ke šlehání s 33 % tuku.“

V testu bylo kromě 18 smetan ke šlehání testováno i 12 smetan k vaření. Ty dosáhly až na jednu výjimku dobrého hodnocení a při konkrétním výběru tak bude hrát roli především jejich tučnost a použití přídatných látek.

Více informací na www.dtest.cz/smetana



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 09. 05. 2025
Elimon FRESH festival přiveze do Plzně to nejlepší z české gastronomie i hudební scény. Návštěvníky čeká víkend plný chutí, skvělý...
Redakce GastroIN - 08. 05. 2025
Slavnost chřestu a vína se bude konat už 17. až 18. května v Ivančicích. Návštěvníci se mohou těšit nejen na pořádnou porci špičko...
Redakce GastroIN - 07. 05. 2025
Patnáctý ročník Svátku růžových vín a… „bublinek“, který se konal tradičně 1. května 2025 ve Ville Richter a přilehlé Svatováclavs...