Dnes je 23. květen 2024, svátek má Vladimír
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality / Recepty / Hlavní jídla / Dezerty Chutně a bezpečně na grilu: Užijte si letní večery s chutnými recepty! Vytvořit článek
Chutně a bezpečně na grilu: Užijte si letní večery s chutnými recepty!
Redakce GastroIN - 25. 08. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

Léto a grilování jdou ruku v ruce. Dlouhé večery na zahrádce nebo v pohodlí balkonu vás lákají k rozžhavení grilu a vytvoření nezapomenutelného zážitku. Aby váš grilovací večer byl skutečně dokonalý a bezpečný, máme pro vás připravené skvělé tipy a recepty s důrazem na tradiční české suroviny. Pojďme společně vyzkoušet grilované žampiony, rozpustit si na jazyku sýr s bílou plísní a jako osvěžující tečku přidat sladké, šťavnaté meruňky. Připraveni na nejlepší grilovací zážitky léta? Tak pojďme na to!

Pro bezpečné grilování platí několik zásad, díky kterým si můžete bezstarostně a naplno vychutnat své oblíbené pochoutky. Za prvé, vždy vybírejte kvalitní suroviny – poznáte je také podle log kvality na obalech, jako jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Za další dbejte na kvalitu grilu a jeho čistotu. Po použití jej vždy důkladně vyčistěte a zejména odstraňte zbytky potravin a mastnotu. Tím zabráníte mnohým potenciálním nepříjemnostem.

Jaké jsou další nástrahy? Nikdo z nás není dokonalý a potraviny na grilu se nám mohou snadno a rychle spálit. Zaměřte se proto na to, aby potraviny nepřicházely do přímého kontaktu s plamenem a zamezte vzniku nadměrného kouře. A samozřejmě se také vyvarujte konzumace spálených potravin. Pokud grilujete maso, je důležité kontrolovat jeho správnou teplotu teploměrem, aby bylo dostatečně propečené, aniž by se připálilo.

Plněné grilované žampiony se slaninou, modrým sýrem a zeleninovým salátem s kuskusem

Jen málokterá houba se u nás těší takové oblibě jako žampiony. Jejich příprava je snadná a můžete s nimi v kuchyni nebo na grilu doslova kouzlit: poslouží vám jako vynikající příloha, lehký předkrm nebo jako hlavní chod. Pokud se je rozhodnete grilovat, vybírejte vždy čerstvé a pevné houby větší velikosti, v opačném případě hrozí, že se vám při manipulaci rozpadnou. A to by byla škoda! S naším receptem si můžete připravit vlastní královskou hostinu, ve které kromě žampionů budou hrát důležitou roli i kvalitní slanina a modrý sýr.

Recept:

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 60 min.

Náročnost: *

Ingredience:

  • 2 kg velkých žampionů 1
  • 00 g slaniny
  • 220 g modrého sýra
  • 1 salátová okurka
  • 100 g trhaných listových salátů
  • 100 g cherry rajčat
  • 5 ředkviček
  • 200 g kuskusu
  • 20 g červené cibule
  • sůl, pepř, olivový olej, ocet, bylinky

Postup:

1. Oloupeme žampiony, zbavíme je nožiček, potřeme olejem, osolíme a opepříme.

2. Slaninu, nožičky a červenou cibuli nakrájíme na menší kostičky, orestujeme na oleji do zlatova, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a necháme vychladnout.

3. Do vychladlé směsi přidáme nadrobený modrý sýr, naplníme jí žampiony a ugrilujeme je na grilu.

4. Kuskus připravíme dle návodu. Okurku, cherry rajčata a ředkvičky nakrájíme na kousky, zamícháme je s trhanými listovými saláty a kuskusem a dochutíme podle chuti.

TIP: Pokud žampiony nepatří mezi vaše nejoblíbenější houby, bez rozpaků je můžete v receptu nahradit například hříbky.

Grilovaný sýr s bílou plísní s česnekem a bylinkami, zeleninový špíz

Jemný, krásně vláčný a lahodný – takový je sýr s bílou plísní připravený na grilu. Tento měkký sýr s bílou ušlechtilou plísní má sametový povrch a jemný, vláčný vnitřek. Dokonale se hodí na grilování, ale své zastoupení si najde i ve studené kuchyni, kde se perfektně páruje s vínem, ořechy, ovocem – například hrozny, ale hodí se i k uzeninám. Při grilování je u nás velmi oblíbenou pochoutkou, kterou zvládne připravit i úplný začátečník. Stačí jej vhodně zkombinovat s bylinkami a trocha voňavého štěstí je na světě. 

Recept:

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 40 min.

Náročnost: *

Ingredience:

  • 4 ks sýru s bílou plísní
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g brusinek
  • 1 cuketa
  • 1 lilek
  • 2 barevné papriky
  • 1 červená cibule
  • 100 g žampionů
  • 2 předvařené kukuřice
  • 0,1 l oleje
  • bylinky, sůl, pepř, grilovací koření

Postup:

1. Oloupaný česnek spolu s bylinkami nasekáme najemno a dáme do mísy, přidáme olej, sůl, pepř, grilovací koření a vše důkladně zamícháme.

2. Ve směsi obalíme sýry s bílou plísní, které poté zabalíme do alobalu a ugrilujeme na grilu.

3. Hotové sýry vybalíme z alobalu a přidáme na ně brusinky.

4. Cuketu, papriku, lilek, červenou cibuli, žampiony a kukuřici nakrájíme na různé tvary, které napícháme na špejle, potřeme zbylou směsí oleje s bylinkami a ugrilujeme dozlatova.

 

Tip: Špíz můžete konzumovat jako přílohu anebo si jeho jednotlivé části namáčet do rozteklého sýra.

Grilované meruňky se zakysanou smetanou, ořechy a rumem

Opečený sýr, zelenina nebo maso patří k evergreenům českého grilování. Pokud ale budete chtít svou rodinu či hosty překvapit, můžete si nad rozpáleným roštem připravit i skutečně nevšední suroviny – třeba šťavnaté meruňky. Toto oblíbené ovoce, které se vyznačuje svěží, letní chutí, můžete podávat jako vynikající sladkou tečku za hlavním chodem, anebo pouze jen tak, ke kávě nebo čaji.

I ke grilování volte kvalitní a zralé meruňky. Jak je poznáte? Stačí se podívat na její slupku! Zlatavá a plná barva vám řekne, že je meruňka připravená k tomu, aby vás potěšila svou sladkou chutí. Naopak, pokud je slupka meruňky spíše do žluta, ještě není zralá a raději ji nechte chvilku dozrát.

Recept:

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 45 min.

Náročnost: *

Ingredience:

  • 1 kg zralých meruněk
  • 150 g cukru krystal
  • 50 g másla
  • 0,4 cl rumu
  • 50 g vlašských ořechů
  • 190 g zakysané smetany
  • špetka soli

Postup:

1. Meruňky rozkrojíme na polovinu a vyjmeme pecku.

2. Cukr necháme zkaramelizovat, opatrně přilijeme rum, trochu vody, osolíme, odstavíme z tepla a zašleháme máslo.

3. Meruňky ugrilujeme do poloměkka na grilu, vložíme je do hotového karamelu, kterým meruňky důkladně obalíme a necháme je v karamelu chvilku probublat na grilu.

4. Na hotové meruňky přidáme nasekané ořechy a zakysanou smetanu.

Tip: Místo meruněk můžete použít i jiné ovoce, které máte rádi – například broskve či hrušky.



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 12 hodinami
Jsme velmi rádi, že vás můžeme opět po roce vyzvat k nominacím kandidátů na Ceny Asociace hotelů a restaurací pro rok 2024. Těšíme...
Redakce GastroIN - 22. 05. 2024
Populární gastronomický festival se uskuteční v sobotu 25. května v Kyjově. Návštěvníci se mohou těšit na výběr českých food truck...
Redakce GastroIN - 20. 05. 2024
Vláda zakázala produkty obsahující látky HHC, HHC-O a THCP. Má se jednat o dočasný stav, než se podaří přijmout odpovídající legis...
Reklama   •   Koupit reklamu