Dnes je 14. květen 2025, svátek má Bonifác
Úvod Aktuality Ceny pro Apetit Festival vytvořil Václav Česák Vytvořit článek
Ceny pro Apetit Festival vytvořil Václav Česák
Redakce GastroIN - 28. 04. 2012    0 Líbil se vám tento článek?

28. 4. 2012 - PLZEŇ - Plzeňský sochař působící po celém světě, mimo jiné autor ceny Žebřík 2011, Václav Česák, vytvořil sošky, které získá na Apetit Festivalu Západočeská restaurace roku 2012 a Pivovar roku 2012. Kdo si ocenění odnese, si zvolí sami návštěvníci přímo na festivalu.

Autora letošní ceny Apetit Festivalu se rozhodli oslovit sami pořadatelé. „Věděli jsme, že pan Česák vytváří nejrůznější ocenění a navíc se nám jeho práce líbí, proto jsme se rozhodli požádat jej o spolupráci,“ vysvětluje jeden z organizátorů akce Petr Jirásek z agentury Pigs Production. Co bylo inspirací pro tvorbu sošky, prozrazuje sám autor: „Pro přípravu pokrmů se používá celá řada rozmanitého kuchyňského náčiní, které je dokonalé jak materiálně, tak i svým designem. Všechny tyto atributy jsem se snažil zdůraznit ve svých návrzích, jak zvolenými tvary, tak i použitím barevných materiálů.“

Návrh má tvar talíře na podstavci, kde barevné odlišení má symbolizovat rozmanitost chutí a druhů jídel. „Jako další znak kultivovaného moderního stravování jsem použil příbor vypálený laserovou metodou z leštěného nerezu, abych tím navázal na logo festivalu,“ vysvětluje Česák.

O sošky z dílny Václava Česáka se na Apetit Festivalu utká 15 restaurací a 20 pivovarů. Soutěžní restaurace připravily na festival speciální menu, kterým budou chtít polechtat chuťové pohárky návštěvníků, aby právě tomu konkrétnímu podniku dali hlas a přispěli tak k získání titulu Západočeská restaurace roku.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 16 hodinami
Cestovní ruch ve Zlínském kraji má za sebou úspěšné první čtvrtletí roku 2025. Počet návštěvníků i přenocování meziročně vzrostl,...
Redakce GastroIN - 12. 05. 2025
Na soutěži Bacchus Madrid 2025, která je jednou z nejprestižnějších na světě, získali tuzemští vinaři 8 velkých zlatých, 33 zlatýc...
Redakce GastroIN - 09. 05. 2025
Elimon FRESH festival přiveze do Plzně to nejlepší z české gastronomie i hudební scény. Návštěvníky čeká víkend plný chutí, skvělý...