Dnes je 10. červen 2025, svátek má Gita
Bezové mámení
Redakce GastroIN - 28. 04. 2020    0 Líbil se vám tento článek?

01. 05. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Blíží se doba, kdy doslova na každém kroku můžeme vidět bílými květy obsypané keře bezu, který patří mezi léčivé rostliny nejčastěji užívané na celém světě. Máme pro vás pár bezových receptů.

Bezový sirup

Potřebujeme:

4,5 l vody, 1,5 kg cukru, 1 lžička Kyseliny citronové Labeta, 4 BIO citrony, nebo citrony bez kůry, bezové květy

Postup:

Den předem svaříme vodu, a necháme ji zchladnout – mít vše vyvařené, čisté a vydesinfikované alkoholem je klíčovým krokem k tomu, že se sirup nezkazí. Do vody naložíme květy, které jsme pečlivě prohlédli a odstranili případné nečistoty, přidáme plátky ze dvou citronů a kyselinu citronovou. Necháme macerovat a druhý den scedíme a pořádně vymačkáme. Ve velkém hrnci tekutinu pár minut povaříme s cukrem a šťávou ze zbývajících dvou citronů. V tomto bodě je důležité ochutnávání a případné doslazení/dokyselení dle vašich preferencí. Lahve i víčka dobře umyjeme, a naplníme vroucí vodou z konvice až do chvíle, kdy se chystáme nalít do nich sirup. Vysoká teplota také ničí bakterie, proto se snažíme po dobu celého procesu udržet vše co nejteplejší. Víčka po umytí vytřeme čistým alkoholem. Vroucím sirupem naplníme lahve, vatičkou namočenou v alkoholu otřeme hrdlo, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí.

Jablečný džem s bezovými květy

Co potřebujete:

Na sirupový základ: 200 g třtinového cukru, 800 ml vody, šťáva z 1 citronu, 20 bezových květů

Na džem: 1,25 kg oloupaných nakrájených jablek, trocha zázvoru podle chuti, kůra a šťáva z 1 citronu, Želírfix 2:1 Labeta, Třtinový želírovací cukr 4:1 Labeta, kvítky ze 2 velkých bezových květů

Postup:

Sirupový základ

Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici.

Dokončení džemu

Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme pokrájená jablka, nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a vaříme do změknutí jablek, asi 5-10 minut podle odrůdy jablek. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Smícháme Třtinový želírovací cukr 4:1 a Želírfix 2:1, vmícháme do rozmixovaného ovoce a dobře promícháme. Přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut, ke konci přidáme citronovou šťávu. Odstavíme z plotny, přidáme obrané kvítečky z bezových květů a zamícháme. Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Džem z bezových květů

Potřebujeme:

Na sirupový základ: 200 g třtinového cukru, 800 ml vody, šťáva z 1 citronu, 20 bezových květů

Na džem: trocha zázvoru podle chuti, kůra a šťáva z 1 citronu, 2 Želírfixy 2:1 Labeta, kvítky ze 2 velkých bezových květů

Postup:

Sirupový základ

Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici.

Dokončení džemu

Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a Želírfixy 2:1 a povaříme 3-5 minut. Ke konci přidáme citronovou šťávu, která džem dochutí a zároveň podpoří ztuhnutí. Po odstavení z plotny přidáme natrhané kvítečky z bezových květů. Vznikne tak na pohled nezapomenutelný džem plný drobných kvítků.

Horký džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Zdroj: LABETA, a. s.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 13 hodinami
Jak ideálně strávit léto? Konají se u nás nějaké akce, kde se dá dobře najíst a napít? Nebo kde bude dobrá muzika? To a ještě více...
Redakce GastroIN - 09. 06. 2025
Fascinující svět rostlin, které loví, ale i Masožravý food festival, který se uskuteční o víkendu 21. a 22. června. Obojí připravu...
Redakce GastroIN - 06. 06. 2025
Elimon FRESH festival 2025 míří do Pardubic. Spolu s ním dorazí legendy české gastronomie v čele se Zdeňkem Pohlreichem. Lidé se m...