Dnes je 21. květen 2025, svátek má Monika
Úvod Aktuality 9 tipů na luxusní slavnostní pohoštění Vytvořit článek
9 tipů na luxusní slavnostní pohoštění
Redakce GastroIN - 26. 11. 2019    0 Líbil se vám tento článek?

28. 11. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - Silvestr se blíží, přinášíme vám inspiraci na netradiční pohoštění.

Topinky „crostini“ s ricottou, ančovičkami a hruškou

Suroviny (na 20 topinek):

20 plátků toustového chleba, 400 g ricotty z La Formaggeria Gran Moravia, 3 hrušky, 1 malé balení ančoviček, 60 g rozinek, několik snítek rozmarýnu a šalvěje, extra panenský olivový olej, sůl, pepř

Postup:

Na pánvi rozpalte olej spolu s rozmarýnem a šalvějí a postupně na něm opečte toustový chléb dozlatova. Rozinky mezi tím namočte do vlažné vody. Oloupejte hrušky, zbavte je jádřince a nakrájejte na kostičky. V míse ve vodní lázni smíchejte ricottu s dobře okapanými ančovičkami (ponechte si několik ančoviček stranou na ozdobení) a kostičkami hrušky a osolte. Ricottovým krémem potřete topinky, lehce opepřete, ozdobte kouskem ančovičky, osušenými rozinkami a rozmarýnem.

Terinky z uzeného lososa s ricottou

Suroviny:

200 g uzeného lososa, 200 g ricotty z La Formaggeria Gran Moravia, 100 g zakysané smetany, 2 lžíce nadrobno nasekaného kopru, 1 lžička želatiny, 1 okurka, 1 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Postup:

Zapékací mističky vyložte tenkými plátky uzeného lososa. Měli byste použít asi tři čtvrtiny z celkového množství. Zbytek lososa nakrájejte na malé kousky. Rozetřete ricottu se smetanou, vmíchejte nakrájeného lososa. Osolte, opepřete a přidejte kopr. Rozpusťte želatinu ve dvou lžících vody. Nechte nabobtnat a pak zahřejte, až se úplně rozpustí. Do želatiny vmíchejte lžíci lososové pomazánky. Pak vmíchejte zbytek. Rozdělte do misek. Dejte alespoň na hodinu do lednice. Z citrónové šťávy a oleje umíchejte zálivku. Okurku nakrájejte na tenké plátky a udělejte z nich polštářek pro každou terinku. Vyklopte a dozdobte snítkou kopru.

Taštičky s Provolone a sardelkami

Suroviny:

1 balení listového těsta, sardelky v oleji, sýr Provolone nakrájený na kostičky z La Formaggeria Gran Moravia, sýr Verena z La Formaggeria Gran Moravia

mléko, pepř na fondue

Postup:

Vyválené listové těsto nakrájejte na čtverce 4x4 cm. Provolone nakrájejte na kostičky a naplňte čtverečky listového těsta jednou dobře okapanou sardelkou a kostičkou sýru. Pečte v troubě při 180 stupních asi 10 minut, dokud taštičky nezezlátnou. Servírujte se sýrovým fondue, které si můžete jednoduše připravit na pánvi rozpuštěním kostiček málo zralého sýra, např. Vereny, s trochou mléka a pepře. Můžete podávat jako předkrm či doplněk k aperitivu.

Prokládané poháry s mozzarellou

Suroviny:

60 g paté z oliv „Paté di Olive“ Oneglia z La Formaggeria Gran Moravia, 2 lžíce pesta „Pesto ligure“ Oneglia z La Formaggeria Gran Moravia, 4 menší rajčátka, 60 g nakládaných sušených rajčat, 2 mozzarelly, grissini, lístky bazalky na ozdobu

Postup:

Rajčata nakrájejte na čtvrtky, odstraňte z nich semínka a pak nakrájejte na kostičky. Sušená rajčátka rozmixujte s čerstvými. Mozzarellu nakrájejte na plátky. Do skleniček vrstvěte střídavě rajčata, mozzarellu a olivové paté. Zakončete ligurským pestem. Ozdobte lístky bazalky. Podávejte s tyčinkami grissini.

Pomazánka s gorgonzolou a ořechy

Suroviny:

200 g sýru gorgonzola s mascarpone a ořechy z La Formaggeria Gran Moravia, 200 g ricotty nebo tvarohu, sůl, pepř, hrst vlašských ořechů

Příprava:

Gorgonzolu a ricottu spolu promíchejte, dle chuti osolte, opepřete a přidejte vlašské ořechy. Podávejte na čerstvém pečivu s plátkem hrušky.

Lilkové závitky se sýrem provolone

Suroviny:

2 středně velké lilky, 200 g provolone dolce, cherry rajčátka, bazalka, extra panenský olivový olej, sůl a pepř dle chuti

Postup:

Ogrilujeme lilky nakrájené na podélné, nepříliš silné plátky. Omyjeme rajčátka a nakrájíme je na čtvrtiny. Nakrájíme provolone na tenké plátky. Rozložíme lilek na prkénko nebo na talíř a položíme na něj plátky provolone, nakrájená rajčátka, sůl, pepř, nasekanou bazalku a pokapeme olivovým olejem. Stočíme lilky do závitků a upevníme párátkem, vložíme do pekáče lehce vymazaného olejem. Zapečeme v troubě při 180 °C po dobu 5 minut, dokud se sýr nerozpustí.

Křupavé košíčky ze sýru Gran Moravia plněné ricottou

Suroviny:

na košíčky:

250 g čerstvě nastrouhaného sýru Gran Moravia, ¼ lžičky čerstvě namletého pepře, 1 lžička olivového oleje na vymazání plechu

na náplň:

170 g ricotty z La Formaggeria Gran Moravia, ¼ hrnku smetany na šlehání, ½ lžičky tymiánu, 2 lžičky hladkolisté petrželky, nakládaná sušená rajčata, čerstvě mletý pepř, sůl , sýr Gorgonzola DOP Dolce z La Formaggeria Gran Moravia

Postup:

Předehřejte troubu na 175 °C. Na plech lehce vytřený olivovým olejem položte pečící papír. Naneste na něj hromádky strouhaného sýru Gran Moravia a lehce opepřete. Z hromádek udělejte kolečka o průměru cca 5 cm. Pečte je po menších dávkách. Když kolečka začnou bublat a zlátnout, vyndejte je z trouby, a ještě teplé placičky ohněte přes naběračku tak, aby získaly tvar košíčků. Ricottu, smetanu, bylinky, pepř a sůl smíchejte a dejte do lednice. Pak směsí naplňte sýrové košíčky. Ozdobte kouskem sušeného rajčátka.

Vyzkoušejte i další variantu: část ricotty nahraďte sýrem Gorgonzola DOP Dolce a vše dobře vyšlehejte na hustý krém. Nepřidávejte bylinky, aby více vynikla chuť sýru Gorgonzola.

Giuncata s pancettou a balsamikem

Suroviny:

250 g sýru giuncata fresca, 150 g pancetty, 2 lžíce aceto balsamico

Postup:

Sýr nakrájejte na větší kostky a nechte je okapat. Každý kousek sýru pak zabalte do plátku pancetty a upevněte párátkem. Rozložte na talíř a pokapejte octem balsamico, servírujte vychlazené přímo z ledničky.

Carpaccio s jahodami a rukolou

Suroviny (pro 4 osoby):

150 g najemno nakrájeného carpaccia, 400 g ricotty z La Formaggeria Gran Moravia, 140 g rukoly, 140 g středně zralých jahod, sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:

Ricottu smíchejte s najemno nakrájenou rukolou, špetkou soli, pepře a nastrouhaného muškátového oříšku. Jahody omyjte a nakrájejte na kostičky, vmíchejte je do ricottového krému. Krém dejte asi na hodinu do lednice. Na plátky carpaccia dejte lžíci krému a zabalte do tvaru měšce, který nahoře svážete snítkou pažitky. Ponechte v lednici až do chvíle servírování.

 

Sýry pro přípravu těchto receptů seženete v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia. Dobrou chuť.

 

Zdroj: SIDE EFEEKT



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 11 minutami
V Napajedlích se chystá jubilejní ročník oblíbené pivní slavnosti Festival malých pivovarů. V sobotu 21. června 2025 od 16 hodin m...
Redakce GastroIN - 20. 05. 2025
Legendy české gastronomie v čele se Zdeňkem Pohlreichem, koncert Davida Kollera, asijská zóna, talk stage, špičková vinařství a to...
Redakce GastroIN - 19. 05. 2025
Již 26. ročník festivalu Hello Jazz Weekend se uskuteční ve dnech 17. – 19. července 2025 v Uherském Hradišti, Kyjově, Zlíně a Ves...