Dnes je 22. prosinec 2025, svátek má Šimon
Úvod Aktuality 46. Valtické vinné trhy Vytvořit článek
46. Valtické vinné trhy
Redakce GastroIN - 09. 05. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

9. 5. 2013 - Novodobé Valtické vinné trhy, nejstarší celostátní soutěž vín v ČR s mezinárodní účastí, navazují na více než stopadesátiletou historii vinných trhů ve Valticích. Na 150 vinařských firem tady každoročně přiveze do soutěže téměř 1000 vín. Nejlepší vína získávají zlaté, stříbrné a bronzové medaile. Valtické vinné trhy se letos uskuteční 10. a 11. května 2013 ve Valticích.

Valtické vinné trhy se významně liší od jiných vinařských výstav. Mezi hlavní znaky patří originální pojetí a náplň výstavy, vhodně zvolený termín, výstavní areál s ideálním prostředím pro cca 6 tisíc návštěvníků a vysoce objektivní odborné hodnocení vín renomovanými degustátory. Vedle medailí a diplomů získávají nejlepší vína také zvláštní ocenění nebo titul CHAMPION.
Akce slouží nejenom profesionálům a milovníkům vín, ale také významně ovlivňuje vinařský marketing a trh s vínem v České republice.

Výstavní dny pro veřejnost budou v pátek, 10. května  a v sobotu 11. května 2013  ve výstavním areálu valtického zámku.

„Letos lze ochutnat 926 vín z více než padesáti pěstovaných odrůd. Právě tato rozmanitost vinařů na Moravě láká do Valtic," myslí si Jan Otáhal z pořádající společnosti.

Na nejstarší vinařskou výstavu v českých zemích přihlásilo svá vína na 150 vinařských firem. Ze zahraničí je tentokrát 133 vín. Převažují mezi nimi výrobci z Rakouska a ze Slovenska, nechybí ale ani vzorky z Argentiny.

Nejvíce vín, přes 600, je z ročníku 2012. Mezi bílými odrůdami vede Chardonnay před Ryzlinkem rýnským a Sauvignonem. Z červených odrůd má největší zastoupení Frankovka, Rulandské modré a Zweigeltrebe. O rostoucím zájmu konzumentů svědčí i úctyhodný počet 54 cuvée.

„Kromě dobrých vín jsme v zámeckém areálu přichystali také bohatý kulturní program a hodnotné kulinářské zážitky," zve Otáhal na dvoudenní svátek vína do Valtic.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 16 hodinami
Vánoční večeře je pro většinu domácností vrcholem sváteční atmosféry. Tradiční kapr, obalovaný řízek nebo stále oblíbenější losos...
Redakce GastroIN - 19. 12. 2025
I díky tomu, že se nebojí být autentický, patří Vojta Kotek mezi nejoblíbenější české herce. Když dostal roli šéfkuchaře ve filmov...
Redakce GastroIN - 18. 12. 2025
Před sto lety vytvořil světoznámý sochař Albín Polášek svou první dřevěnou podobu boha Radegasta. Dílo vzniklo v létě roku 1925 bě...
Reklama   •   Koupit reklamu