Dnes je 8. červen 2025, svátek má Medard
Úvod Aktuality Produkce ovoce a zeleniny bez reziduí pesticidů na vzestupu Vytvořit článek
Produkce ovoce a zeleniny bez reziduí pesticidů na vzestupu
Redakce GastroIN - 22. 02. 2020    0 Líbil se vám tento článek?

25. 02. 2020 - ZLÍN - Česká technologická platforma pro zemědělství, ve spolupráci s Farmou Bezdínek, Zelinářskou unií Čech a Moravy a Ovocnářskou unií ČR, uspořádala historicky první seminář na téma Produkce ovoce a zeleniny bez reziduí pesticidů a první praktické zkušenosti z ČR.

Více než sto účastníků se sešlo v úterý 11. února 2020 v sídle Ministerstva zemědělství v Praze, aby si vyposlechlo desítku přednášejících z řad aktérů v oboru zelinářství, ovocnářství, dodavatelského řetězce, výzkumných laboratoří a zahraničních hostů ze Španělska a Polska.

Konferenci zahájili specialisté-rostlinolékaři Mgr. Ivana Tlolková a Ing. Václav Psota, Ph.D., kteří představili účastníkům akce funkční model produkce zeleniny v režimu Bez pesticidů, který už druhým rokem realizuje společnost NWT a.s. na Farmě Bezdínek. „V kalendářním roce 2019 dodala Farma Bezdínek na trh 100 % produkce rajčat a okurek v bez-reziduální kvalitě. Celkově se jednalo o více než 1500 tun rajčat a přes 550 tun okurek. To je větší množství zeleniny bez zbytků pesticidů, než kolik dle ročenky ekologického zemědělství vyprodukovali všichni čeští zelináři v režimu ekologického zemědělství za rok 2018.“ vysvětlila Tlolková.

Ing. Jiří Stodůlka, ředitel divize NWT Agro, ve svém projevu apeluje na současný neuspokojivý stav v produkci bezpečných potravin a celkové soběstačnosti České republiky v ovoci a zelenině. „My všichni, kteří pracujeme v zemědělském sektoru, máme společenskou odpovědnost za kvalitu života a zdraví všech Čechů. Nedostatečná konzumace zeleniny a ovoce, společně s dalšími špatnými stravovacími návyky, je hned po kouření druhou nejčastější příčinou předčasných úmrtí ve vyspělém světě. V produkci zeleniny na osobu jsme předposlední v celé Evropě (poslední je Lucembursko). Je tady zřejmý posun k navýšení produkce zeleniny, zejména díky výstavbě nových skleníků za poslední roky, nicméně negativní saldo obchodní bilance v čerstvém ovoci a zelenině se stále prohlubuje, jak Češi kupují stále více zeleniny a ovoce,“ zmiňuje Stodůlka.

Dle jeho názoru je ze strany Ministerstva zemědělství zásadní věnovat se v maximální míře propagaci zdravého stravování a cíleného směřování investičních i provozních podpor zejména do produkce zdravých potravin s minimální environmentální zátěží na jednotku produkce.

 

Zdroj: Farma Bezdínek, s. r. o.
Redakčně kráceno



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 06. 06. 2025
Elimon FRESH festival 2025 míří do Pardubic. Spolu s ním dorazí legendy české gastronomie v čele se Zdeňkem Pohlreichem. Lidé se m...
Redakce GastroIN - 05. 06. 2025
Jaký byl letošní sedmnáctý ročník Festivalu vín VOC Znojmo, který se uskutečnil 10. května?  Připomeňte si jedinečnou atmosféru, k...
Redakce GastroIN - 04. 06. 2025
O tom, kdo na Slovensku získal legendární čepice – symbol uznávaného francouzského gastronomického průvodce Gault&Millau, je rozho...