Dnes je 3. prosinec 2025, svátek má Svatoslav
Úvod Aktuality Vznikl spolek Nová česká: kuchaři představili manifest moderní české kuchyně Vytvořit článek
Vznikl spolek Nová česká: kuchaři představili manifest moderní české kuchyně
Redakce GastroIN - 29. 08. 2025    0 Líbil se vám tento článek?

Vznikl spolek Nová česká, který má za cíl odlehčit, podporovat a propagovat českou kuchyni. Představení spolku proběhlo za účasti téměř 90 profesionálů z gastronomie, kteří na místě potvrdili svůj zájem podpisem manifestu nové české kuchyně.

Předsedou je michelinský šéfkuchař Oldřich Sahajdák (La Degustation Bohême Bourgeoise), spolu s ním stojí u zrodu také další významné osobnosti gastronomie, jako Tomáš Karpíšek (Ambiente) nebo Tomáš Kalina (Culinary Symposium Prague).

Nová česká se po vzoru Nouvelle cuisine (kulinářský směr, který vznikl v 70. letech ve Francii) či Severské kuchyně hlásí k pevným základům a chutím národní kuchyně s cílem ji odlehčit a rozvíjet s ohledem na současné potřeby a možnosti. Spolek přichází s manifestem nové české kuchyně, která stojí na práci s další generací kuchařů, na českých chutích, kvalitních surovinách a tradici v pohybu. V plánu je pořádat besedy a vaření ve školách, pop-upy a společné vzdělávání. Snahou je zároveň zdůraznit roli gastronomie v oblasti kultury a národní identity a reprezentovat její novou podobu na kulturních i gastronomických akcích. Věří, že česká kuchyně může být znovu sebevědomá, zdravá a inspirativní – nejen v restauracích, ale i ve školních jídelnách, nemocnicích či domácnostech.

„Od našich prvních krůčků už uběhlo hodně let, daří se nám a je na čase začít vracet něco nazpátek. Naše česká kuchyně je jedinečná, nepotřebuje revoluci, ale péči. S respektem k minulosti chceme vařit pro budoucnost. Tak, aby dobře chutnala a zároveň byla prospěšná nám i naší zemi,” říká Oldřich Sahajdák.

Na konci září připravuje spolek výjimečnou fundraisingovou večeři, jejíž hlavní hostkou bude světově uznávaná šéfkuchařka Ana Roš. Představitelka moderní slovinské gastronomie a držitelka ocenění „Best Female Chef“ přijede do Prahy jako patronka akce a podělí se o své zkušenosti s budováním vlastní cesty a rozvojem národní kuchyně.

NOVÁ ČESKÁ má ambici tvořit odbornou komunitu, ke které se může přidat kdokoli, kdo souzní se zásadami manifestu nové české kuchyně.



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 4 hodinami
Město Znojmo spouští 8. prosince 2025 předprodej vstupenek na Znojemské historické vinobraní 2026. Včasný nákup tak může být skvěl...
Redakce GastroIN - 02. 12. 2025
Národní vinařské centrum vydalo druhé, aktualizované a rozšířené vydání knihy Vinařská technologie od autorů Josefa Balíka a Jana...
Redakce GastroIN - 01. 12. 2025
Odskočte si od předvánočního shonu k moravským vinařům. V adventním čase i v období vánočních svátků pro vás připravili celou řadu...
Reklama   •   Koupit reklamu