Dnes je 18. únor 2025, svátek má Gizela
Úvod Aktuality / Recepty / Hlavní jídla / Chuťovky Vyšperkujte svou silvestrovskou tabuli Vytvořit článek
Vyšperkujte svou silvestrovskou tabuli
Redakce GastroIN - 27. 12. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

Vánoce a silvestrovské oslavy patří k vůbec největším v roce, a proto i přípravy jídelního menu nemohou zůstat stranou. Přestože si rádi pochutnáte na chlebíčku s pařížským salátem i jednohubkách s česnekovou pomazánkou, zkuste pro letošek silvestrovské menu ozvláštnit a vsaďte na roastbeef!

Anglická pečínka patří často k velkým výzvám i pro zkušené kuchaře, ale není se čeho obávat. Zvlášť když ji připravujete z kvalitního kusu masa. Pro hodnotný kus hovězího se můžete vypravit třeba přímo na biofarmu. V každém regionu najdete takovou, která se chovem masných plemen skotu, tedy na maso, zabývá.

PRAVIDLA DOKONALÉHO ROASTBEEFU
Při výběru masa sáhněte vždy po nízkém hovězím roštěnci, který je méně prorostlý, než ten horní a tím pádem se na roastbeef skvěle hodí. Také platí pravidlo, že čím větší kus pečete, tím lépe. Malé kousky se pečou špatně.

MASO SVAŽTE DO VÁLEČKU
Než začnete s pečením, maso svažte provázkem do válcového tvaru. Tím bude zajištěno, že se roštěnec teplem nerozpadne. Roastbeef pečte při maximální teplotě 120 stupňů. Maso se tak bude péct pozvolna a nevysuší se.

V upečeném roastbeefu by měla jednoznačně převládat růžová barva, táhnoucí se od středu až ke kraji. Čím tenčí bude opečený okraj, tím líp. Růžová barva by také správně propečené pečínce měla vydržet i do následujícího dne. Pokud zšedne, je to špatně. Maso podávejte nakrájené na tenké plátky. Platí, že čím tenčí, tím chutnější.

KROK ZA KROKEM K LIBOVÉMU ROASTBEEFU:
Ingredience:
• 1,5 kg nízkého vyzrálého roštěnce
• olej na smažení
• 3 lžíce hořčice
• sůl a pepř

Postup:
Maso očistěte od blán a svažte pomocí nitě. Nezapomeňte ho důkladně osolit a potřít olejem. Zahřejte pánev a maso zprudka opečte, z každé strany alespoň 2 minuty. Do masa během restování rozhodně nepíchejte, vždy ho jen lehce otočte. Vložte maso do pekáče a ze všech stran ho potřete hořčicí, osolte a opepřete.

Roastbeef pečte zlehka asi 3 hodiny, stačí na 100 stupňů. Do masa můžete v průběhu pečení šťouchnout, abyste vyzkoušeli pružnost. Čím déle budete péct, tím se maso stává tužší. Je to jednoduché – každý stupeň pružnosti odpovídá jinému stupni propečení. Postupně pak vychytáte dobu, kdy je ten správný moment maso z trouby vytáhnout.

Po upečení nechte maso asi půl hodiny odpočinout, nejlépe v troubě nebo přikryté alobalem. Poté maso vytáhněte na prkénko, odmotejte provázek a ostrým nožem nakrájejte na co nejtenčí plátky.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 17. 02. 2025
V sobotu 15. února se téměř vyprodané kino Hvězda v Uherském Hradišti stalo dějištěm už šestého ročníku cestovatelského festivalu...
Redakce GastroIN - 14. 02. 2025
Fašank, spisovně masopust, je hluboce zakořeněný v lidových tradicích. Představuje období veselí a hojnosti před začátkem postního...
Redakce GastroIN - 14. 02. 2025
Ve Starobrně začaly přípravy na letošní Velikonoce. Ve varně pivovaru se totiž vařilo Zelené pivo, které se pije na Zelený čtvrtek...
Reklama   •   Koupit reklamu