Dnes je 1. prosinec 2025, svátek má Iva
Úvod Aktuality Vyšlo druhé vydání publikace Vinařská technologie, která je označována za bibli českého a moravského vinařství Vytvořit článek
Vyšlo druhé vydání publikace Vinařská technologie, která je označována za bibli českého a moravského vinařství
Redakce GastroIN - za 14 hodin    0 Líbil se vám tento článek?

Národní vinařské centrum vydalo druhé, aktualizované a rozšířené vydání knihy Vinařská technologie od autorů Josefa Balíka a Jana Stávka, jehož první vydání v roce 2018 získalo prestižní mezinárodní cenu Le Prix l’OIV.

Všichni profesionální vinaři, studenti i enologové se dočkali. Ve středu 26. listopadu bylo ve Valticích slavnostně pokřtěno aktualizované a rozšířené vydání knihy Vinařská technologie. Autoři, renomovaný vysokoškolský pedagog Josef Balík a zkušený enolog Jan Stávek, přináší na trh zásadně přepracované a rozšířené dílo. Kniha má ambici stát se nezbytnou pomůckou pro malé i velké vinařské podniky a zároveň učebnicí pro budoucí generaci vinařů a milovníků vína, kteří chtějí hlouběji porozumět moderní výrobě.

Publikace je koncipována tak, aby poskytla širokému okruhu čtenářů všechny moderní poznatky o vinifikaci hroznů do podoby vín. Jednotlivé kapitoly jsou řazeny podle sledu nejdůležitějších operací ve vinařských provozech - s důrazem na sklizeň a zpracování hroznů, alkoholové kvašení, rozdíly ve zpracování při výrobě rosé a červených vín, jablečno-mléčnou fermentaci, vybrané školicí operace a zrání vín. Zásadní novinkou je věnování pozornosti i aktuálním trendům, jako jsou postupy biodynamické produkce vín, koncept terroirových vín či druhotné výrobky z hroznů. Čtenář v knize nalezne také poznatky o běžných i méně frekventovaných vadách vín a postupech stanovení vybraných látkových složek vína.

„Druhé vydání je jako je jako víno po zrání – vyváženější, plnější, s jemnějšími tóny nových poznatků,“ uvedl jeden z kmotrů, výkonný ředitel Svazu vinařů ČR Martin Půček, a popřál knize, aby inspirovala další generace enologů, aby technologie nikdy nezapomněla na tradici a aby víno zůstalo tím, čím je – radostí v lahvi.



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 9 hodinami
Odskočte si od předvánočního shonu k moravským vinařům. V adventním čase i v období vánočních svátků pro vás připravili celou řadu...
Redakce GastroIN - 28. 11. 2025
V našich e-mailových schránkách se denně hromadí spousta zpráv – od pracovních úkolů přes reklamy až po nevyžádanou poštu. Co když...
Redakce GastroIN - 27. 11. 2025
Ve středu 26. listopadu bylo ve Valticích slavnostně vyhlášeno nejlepší víno České republiky. Titul absolutního šampiona 26. roční...
Reklama   •   Koupit reklamu