
7. 6. 2013 - Blíží se léto a s ním i grilovací sezóna. Proto jsme pro vás víkendové menu poskládali z jídel připravovaných na grilu. Teď už jen aby nám vyšlo počasí.
Grilování je oblíbená tepelná úprava hlavně masa a uzenin, zeleniny a ovoce, ale také třeba sýra a pečiva. Grilovat můžete prakticky cokoliv. Z lahůdek na grilu dokonce připravíte i vynikající polévku.
Nechte se inspirovat recepty, které pro vás připravilo Vše o vaření.cz.
Ledová polévka z grilovaných paprik
Počet porcí: 4
Ingredience:
- Paprika červená 500 g
- Česnek 1 stroužek
- Zeleninový vývar 0.1 l
- Olivový olej 0.05 l
- Sůl 1 lžička kávová vrchovatá
- Pepř z mlýnku 1 špetka
- Avokádo 2 ks
- Citrón 0.5 ks
- Loupaná rajčata - konzerva 100 g
- Rajčatová šťáva 20 dl
- Tabasco 1 lžička
Postup přípravy:
Papriky pomažeme olejem a upečeme v troubě. Ještě teplé papriky vložíme do igelitového sáčku a necháme zapařit. Pak papriky oloupeme, nakrájíme a rozmixujeme na pyré. Ochutíme tabascem, solí a pepřem a dáme do lednice vychladit. Oloupané avokádo bez pecky rozdrtíme vidličkou, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Na dno hlubokého talíře pomocí kruhové formičky uděláme kopeček vodáka. Pak do talíře vlijeme vychlazenou polévku.
Grilovaná kukuřice se sýrem
Počet porcí: 6
Ingredience:
- Olivový olej 2 lžíce polévková rovná
- Pepř mletý černý 1 lžička kávová rovná
- Sůl 4 špetka
- Máslo 3 lžíce polévková rovná
- Koriandr 4 snítka
- Mladé kukuřice 6 ks
- Anglická slanina 6 plátků
- Tvarohový sýr 150 g
Postup přípravy:
Kukuřici předvařte 15-20 minut ve vodě.Nesolte,kukuřice by ztvrdla.Každou kukuřici potřete důkladně rozpuštěným máslem zabalte zvlášť do alobalu.Kukuřici grilujte na rozehřátém grilu přibližně 10-15 minut.Na oleji orestujte dokřupava slaninu,kterou pak nakrájejte nadrobno.Koriandr nasekejte,sýr rozdrobte.Grilovanou kukuřici osolte podle chuti, můžete ještě přelít rozpuštěným máslem,posypte sýrem a slaninou. Podávejte teplé.
Grilovaná ryba na zázvoru
Počet porcí: 2
Ingredience:
- Pstruh á 500 g 2 ks
- Chilli paprička bez semínek 1 ks
- čerstvý nastrouhaný zázvor 1 lžíce
- Kmín 1 lžička
- Mletý koriandr 1 lžička
- Mořská sůl 4 špetky
- Olivový olej 6 lžic
- Petrželka 1 svazek
Postup přípravy:
Olej, koriandr, zázvor, kmín sůl, nasekanou chilli papričku a polovinu nasekané petrželky dobře promíchejte. Do omyté, očištěné ryby udělejte nožem zářezy. Rybu namažte marinádou, důkladně vetřete do zářezů. Dejte do uzavřené nádoby a nechte v chladu alespoň 1 hodinu. Pak rybu grilujte. Z každé strany přibližně 10 - 15 minut. Místo pstruha můžete grilovat mořského okouna, doradu, nebo makrelu
Víno a gril
Jaké víno k rybě, jaké k masu? K různým grilovaným specialitám se hodí různá vína. Jak vybírat vám poradí sommelier Jakub Severin v článku pro Š&G.
O grilování je i aktuální číslo magazínu Štamgast&Gurmán. Pokud ho ještě nemáte doma, listujte s ním online. Ke stažení zde.

