Dnes je 4. listopad 2025, svátek má Karel
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Tip na sváteční pochoutku Vytvořit článek
Tip na sváteční pochoutku
Redakce GastroIN - 18. 12. 2012    0 Líbil se vám tento článek?

18. 12. 2012 - Masová paštika s játry a brusinkami. Jemná paštika, která se na jazýčku jen rozplývá. Nenechte se odradit tím, že od počátku přípravy k první ochutnávce uplyne celý den. Tato paštika totiž rozhodně stojí za to!

Doba přípravy:120 min
Doba vaření:60 min
Počet porcí:10

Suroviny:
300 g vepřové plece
300 g vepřových jater
200 g uzené slaniny
100 g cibule
200 g brusinkového kompotu 

2 lžíce smetany
1 lžička mleté papriky
5 g paštikového koření
sůl
tenké plátky slaniny na vyložení formy

Postup:
Nejprve upečeme maso a necháme ho prochladnout. Na strojku umeleme slaninu, rozpálíme ji na pánvi a dozlatova v ní opečeme jemně nakrájenou cibuli. Pečené maso a syrová játra společně dvakrát pomeleme. K hotové směsi přidáme slaninu s osmaženou cibulí, lžičku koření, papriku, sůl, brusinkový kompot a přelijeme smetanou. Dobře promícháme a ochutnáme. Výsledek musí být pikantní, protože vařením se chuť zjemní. Formu vyložíme alobalem, který celý pokryjeme tenkými plátky slaniny. Vlijeme masovou směs. Formu zakryjeme pokličkou nebo alobalem, vložíme do vodní lázně a pečeme v troubě při 85 °C asi 1 hodinu. Necháme vychladnout do druhého dne, pak hotovou paštiku vyklopíme a krájíme na plátky.
Příloha:
různé druhy pečiva, které mažeme máslem

Text a foto: www.czechspecials.cz



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 15 minutami
Největší gastro událost v Česku, Makro Czech Gastro Fest 2026, právě spouští prodej vstupenek. Festival, který již několik let úsp...
Redakce GastroIN - před 4 hodinami
Na předávání státních vyznamenání prezidentem Petrem Pavlem v úterý 28. října nechyběla vína z Moravy a z Čech. Ve Španělském sále...
Redakce GastroIN - před 23 hodinami
Kdo by nemiloval dýně, s nimiž se v posledních letech – zejména na podzim – doslova roztrhl pytel. Nabízejí nekonečné možnosti v k...
Reklama   •   Koupit reklamu