Dnes je 17. září 2025, svátek má Naděžda
Úvod Aktuality Test šlehaček ve spreji: toxické látky, nekvalitní tuky a éčka Vytvořit článek
Test šlehaček ve spreji: toxické látky, nekvalitní tuky a éčka
Redakce GastroIN - 01. 07. 2011    0 Líbil se vám tento článek?

1. 7. 2011 - Časopis dTest provedl další z testů potravin, tentokrát zaměřený na šlehačky ve spreji. Provedené zkoušky prokázaly přítomnost rizikových sloučenin, které v trávicím traktu uvolňují karcinogenní látku. Ani další obsahované látky nejsou příznivé pro lidské zdraví a skutečné složení šlehaček navíc často neodpovídá deklaraci na obalu.

Zásadním zjištěním testu bylo odhalení přítomnosti diesterů 3-MPCD. Jedná se o látky, ze kterých se v trávicím traktu člověka uvolňuje volný 3-MPCD, což je karcinogenní sloučenina. Šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová k tomuto závažnému zjištění uvádí: „Ačkoliv zatím neexistuje přímý důkaz o negativním vlivu diesterů 3-MPCD na zdraví, v případě výskytu volné formy této látky byly rakovinotvorné účinky prokázány.“ Diestery 3-MPCD se přitom vyskytovaly ve dvaceti z 22 testovaných výrobků.

Složení testovaných šlehaček nepříjemně překvapilo i v dalších ohledech. Výraz šlehačka, který se dříve užíval výhradně pro šlehanou smetanu, lze nyní použít prakticky pro cokoliv, co má kýžený vzhled, barvu i chuť. Vyrábět se může například ze ztužených rostlinných tuků a olejů, škrobů, emulgátorů, odstředěného mléka a dalších látek, které si zpravidla s pojmem „šlehačka“ nespojujeme.

V případě tzv. rostlinných šlehaček dochází k částečnému či úplnému nahrazení živočišných tuků rostlinnými. Jak se ale prokázalo, neznamená to ani v nejmenším příznivější působení na lidský organismus. Naopak, většina rostlinných šlehaček byla bohatá na nasycené mastné kyseliny, které mimo jiné přivádějí do krve „zlý“ LDL cholesterol. Ida Rozová tuto informaci dále doplňuje: „Rostlinné šlehačky oproti smetanovým disponovaly i vyšším počtem použitých „éček“ a ve větší míře u nich byla zjištěna přítomnost diesterů 3-MPCD.“

Všeobecným nešvarem také je, že výrobci nemusí na obalech uvádět konkrétní rostlinné tuky a oleje, které byly při výrobě potraviny použity. Lze předpokládat, a výsledky testu tomu nasvědčují, že využívají levné a tedy méně kvalitní oleje, jako např. kokosový a palmový. Zmíněné oleje obsahují takřka dvakrát více nasycených mastných kyselin než vepřové sádlo. Značka Soyatoo, která láká na ingredience v biokvalitě, dokonce nezdravého kokosového oleje obsahuje 74%.

Výrobci šlehaček na obalech často slibují něco, co neplní. Měřením zjištěný obsah tuku se rozcházel s deklarovaným, v některých případech se ani nepotvrdil údaj o použití aroma přírodní vanilky či vanilinu. Slibované aroma postrádaly Kaufland/ Milblu, Aro, Globus, Milbona, Spray Crem, Vitala a Dorlay.

Další informace naleznete ve vydání 7/2011 časopisu dTest, nebo na http://www.dtest.cz/slehacka

Kontakty:

JUDr. Ida Rozová rozova@dTest.cz, tel.: 241 404 922, mobil 603519101

Zajištění nezávislosti a objektivity testů: výrobky se nakupují v obchodech a analýzy probíhají v nezávislých laboratořích a zkušebnách. Na stránkách spotřebitelského časopisu nesmí být publikovány žádné reklamy či inzeráty. Náklady spojené s testováním výrobků hradí spotřebitelská organizace. Finanční prostředky získává prodejem časopisu, z grantů a státní dotace.

Občanské sdružení spotřebitelů TEST, založeno v roce 1992, je vydavatelem časopisu dTest. Na jeho stránkách jsou publikovány výsledky nezávislých a objektivních testů výrobků, varování před nebezpečnými a zdravotně závadnými výrobky, informace o právech, které chrání spotřebitele a posilují jejich postavení vůči prodávajícím a další rady. V letech 1994 až 2010 publikovalo sdružení na stránkách časopisu dTest informace o více než 10 000 výrobcích, varovalo před 530 nebezpečnými výrobky (většina byla určena dětem) a upozornilo na 546 nekvalitních a klamavých výrobků. Sdružení je součástí mezinárodní organizace International Consumer Research and Testing (ICRT) a evropské spotřebitelské organizace BEUC.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 20 hodinami
Jubilejní 40. ročník Znojemských historických slavností proměnil město v pulzující centrum vína, historie a hudby. Největší festiv...
Redakce GastroIN - 15. 09. 2025
Na náměstí Míru ve Zlíně propukne o víkendu 20. a 21. září další ročník oblíbeného Food Truck Festivalu. Dva dny budou patřit vůní...
Redakce GastroIN - 12. 09. 2025
V sobotu 20. září 2025 se skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo plné chutí, vůní a podzimní atmosféry. Slovácký festi...
Reklama   •   Koupit reklamu