Dnes je 8. červen 2025, svátek má Medard
Úvod Aktuality Tři mikulovské dny spojily dvě vinařské akce v událost roku Vytvořit článek
Tři mikulovské dny spojily dvě vinařské akce v událost roku
Redakce GastroIN - 22. 06. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

22. 6. 2013 - MIKULOV - Ve dnech 17. až 19. 6. 2013 hostil Mikulov bezpochyby nejvýznamnější vinařskou událost letošního roku, trojdenní mezinárodní akci Oenoforum a Sauvignonforum & Czech International Wine Competition 2013. Odborná mezinárodní konference Oenoforum 2013 byla předvojem dvojdenního klání více než čtyř set vín v rámci mezinárodní soutěže "SAUVIGNON FORUM 2013 & Czech International Wine Competition", která se letos již podruhé pořádala pod patronací prestižní organizace OIV.

Oenoforum 2013 přineslo mnoho odpovědí, ale i množství otázek

Hlavní téma konference bylo charakterizováno sloganem „Jak na velká terroirová vína“. Organizátor, Svaz vinařů České republiky, zajistil velmi lákavé osobnosti mezi přednášejícími, což přispělo k tomu, že konferenční sál mikulovského zámku byl zaplněn 114 vinohradníky a sklepmistry, ale také mnoha sommeliéry či obchodníky s vínem. Ústřední přednášku s názvem „Cesty k velkým terroirovým vínům“ měl Prof. Jacques Blouin (FR), ředitel Hauts de Garonne Développement, který nastíněním a přehledem všech aspektů a faktorů terroir ukázal, kudy by se asi mělo ubírat myšlení vinaře, při tvorbě terroirových vín. Dalším přednášejícím byl Miloš Michlovský, který shrnul své poznatky v příspěvku „Návrat ke kořenům“.

 

štamgast&gurman_oenoforum

„Velká terroirová vína ve vinici“ – tak zněl název koreferátu Gheorghe Arpentina, prezidenta unie enologů Moldavska a delegáta OIV pro druhý den následující soutěže vín. Následoval blok poznatků s terroirovými víny z praxe, kde diskutovali turecký vinař Resit Soley, odborný konzultant v enologii Philippe Ricoux z Francie, Toni Bodenstein, rakouský enolog z Weingut Prager ve Wachau a moravský vinař František Mádl z Velkých Bílovic.

„Už jsem se účastnil mnoha vinařských konferencí a seminářů a musím složit velkou poklonu organizátorům, neboť si nepamatuji, kde bych viděl, že tolik lidí vydrželo po dobu tolika hodin naslouchat přednášejícím a diskutovat s nimi,“ řekl těsně po konferenci Resit Soley, jeden z přednášejících.

Po každé z přednášek byla možnost klást řečníkům dotazy a nutno říci, že tato část byla velmi interaktivní – každý z přednášejících tak odpovídal posluchačům na otázky, v některých případech byla délka diskuzní části srovnatelná s částí přednášky.
PhDr. Martin Chlad, ředitel pro PR a marketing Svazu vinařů, k Oenoforu říká: „Letošní první ročník této konference je první vlaštovkou. Na tvorbě obsahového zadání se už v tomto prvním ročníku od samotného počátku podíleli zástupci všech vinařských podoblastí, které chceme více zapojit do naší činnosti a aktivit. Očekáváme, že následovat budou v dalších letech návazné odborné konference, které půjdou více do konkrétní problematiky aktuálních vinařských témat.“


štamgast&gurmán_hodnocení

SAUVIGNON FORUM & Czech Wine International Competition 2013

Po Oenoforu hned v úterý následovalo dvoudenní hodnocení vín v rámci soutěže „SAUVIGNON FORUM & Czech Wine Intenational Competition 2013“. Sedmý ročník Sauvignon Fora se letos uskutečnil již po druhé pod patronací OIV, Mezinárodní organizace pro révu a víno se sídlem v Paříži, což ji řadí mezi nejprestižnější vinařské soutěže světa. 44 degustátorů hodnotilo v 6 komisích a v 15 kategoriích celkem 403 soutěžních vín z 22 zemí světa. Druhý den odpoledne, po ukončení základní části hodnocení, následoval tzv. Mastertasting, kdy předsedové hodnotících komisí zasedli k výběru vítězných vín z nejlépe hodnocených vzorků z jednotlivých komisí. V podvečer 19. 6.  proběhl v kongresovém sále mikulovského zámku slavnostní galavečer, na kterém byly vyhlášeny výsledky, a přítomní měli možnost ochutnat hodnocená vína.

„Sauvignon Forum je ve své současné podobě v Česku jednoznačně nejkvalitnější soutěží vín, a to jak po stránce soutěžních vzorků, tak zejména systémem a úrovní hodnocení. Toto chceme zachovat i do budoucna a dále rozvíjet,“ shrnul akci JUDr. Tibor Nyitray, prezident Svazu vinařů České republiky.


štamgast&gurman_czech wine intertional competition 2013_mastertasting

To nejlepší z vína

Z vlá štní ceny

Cena Ing. Jindřicha Ševčíka – nejvýše ohodnocené víno z ČR z kategorie A1:

  • Sauvignon 2012, pozdní sběr, č. šarže 212, Vinařství Lahofer, s. r. o.

Cena Doc. Ing. Viléma Krause, CSc. – nejvýše ohodnocené víno z ČR z kategorie B1:

  • Cabernet Sauvignon 2011 výběr z hroznů barrique č. šarže 3011, Štěpán Maňák

Cena hejtmana Jihomoravského kraje – nejvyšší průměrně hodnocená kolekce vín:

  • Víno Mrva & Stanko, a.s., Slovensko

Best of…. Sauvignon blanc:

  • Astrolabe, Awatare Sauvignon blanc 2012, číslo šarže L2240, dovozce Jakub Král, Praha, přihlašovatel GLOBUS ČR, k. s.

Best of… Cabernet Sauvignon:

  • Cabernet Sauvignon 2011 výběr z hroznů barrique č. šarže 3011, Štěpán Maňák

Absolutní Champion kat. A1:

  • Astrolabe, Awatare Sauvignon blanc 2012, číslo šarže L2240, dovozce jakub Král, Praha, přihlašovatel GLOBUS ČR, k. s.

Absolutní Champion kat. B1:

  • Malbec 2011 Limitada Edición, č. šarže LM12362, Pascual Toso, Mendoza, Argentina, dovozce Jaroslav Kšána


TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 06. 06. 2025
Elimon FRESH festival 2025 míří do Pardubic. Spolu s ním dorazí legendy české gastronomie v čele se Zdeňkem Pohlreichem. Lidé se m...
Redakce GastroIN - 05. 06. 2025
Jaký byl letošní sedmnáctý ročník Festivalu vín VOC Znojmo, který se uskutečnil 10. května?  Připomeňte si jedinečnou atmosféru, k...
Redakce GastroIN - 04. 06. 2025
O tom, kdo na Slovensku získal legendární čepice – symbol uznávaného francouzského gastronomického průvodce Gault&Millau, je rozho...