Dnes je 1. květen 2025, svátek má ...svátek práce
Úvod Aktuality Sudová vína by měla podléhat výraznější kontrole, míní sami spotřebitelé Vytvořit článek
Sudová vína by měla podléhat výraznější kontrole, míní sami spotřebitelé
Redakce GastroIN - 11. 09. 2015    0 Líbil se vám tento článek?

14. 9. 2015 - Nejnovějšího průzkum veřejného mínění ukázal, že spotřebitelé sudových vín vnímají klamání zákazníků jako vážný problém, schvalují výraznější kontrolu a viditelnější značení zahraničních vín. Průzkum si nechal vypracovat Vinařský fond ČR.

Masivní rozšíření sudových vín je fenoménem posledních let a konzumenti vína si na něj velmi rychle zvykli. Alespoň někdy totiž kupují stáčená vína téměř dvě třetiny (64 %) konzumentů vína. Sudové víno spotřebitelé volí zejména pro jeho přijatelnou cenu a dobrou dostupnost plynoucí z vysokého množství provozoven stáčejících vína. Velmi citliví jsou však na klamání zejména pak u původu vína, a i proto schvalují některá uvažovaná opatření pro nápravu současného stavu.

  • 81 % spotřebitelů* souhlasí, aby stát výrazně posílil kontrolu míst, kde se stáčené víno prodává, a zavedl přísnou certifikaci těchto míst (podobně jako je tomu u lihovin).
  • Přes dvě třetiny (67 %) spotřebitelů* souhlasí, aby sudové víno bylo možné prodávat jen v obalech, které nelze opakovaně naplnit (např. tzv. bag in box) a aby tyto obaly byly zřetelně označeny informacemi o původu vína.
  • Bezmála polovina (44 %) spotřebitelů* by se dokonce vyslovila pro úplný zákaz prodeje zahraničních stáčených vín a zachování výhradně prodeje sudového vína tuzemského původu, tedy vína vyrobeného v ČR z tuzemských hroznů.

* Spotřebitelé, kteří alespoň někdy kupují sudová vína

„Průzkum v zásadě potvrdil to, co vinařské instituce říkají již několik let. Problém není sudové víno jako takové. To si zákazníci oblíbili a má na našem trhu nepochybně své místo. Nepřijatelné je ale klamání spotřebitelů,“ shrnul výsledky průzkum ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.

„ Masivní rozmach nelegálního trhu umožňují na jedné straně desetitisíce prodejních míst a na straně druhé nedostatečné množství kontrolorů SZPI a dále neefektivní kontrola ze strany ostatních orgánů státní správy,“ komentoval výsledky průzkum JUDr. Tibor Nyitray, prezident Svazu vinařů ČR a dodal: „Zaměňování původu vína je ale jen jedním z celé řady problémů sudových vín. Kontroly ukázaly také mnoho případů pančování, tedy přimíchávání nepovolených látek do vína. A to je, nejen ve světle nedávné metanolové aféry, mnohem závažnější problém. Nekalým trhem se sudovými víny ale v neposlední řadě trpí také naši vinaři, kteří mohou podvodníkům jen stěží konkurovat poctivým moravským vínem.“

Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla jen v loňském roce celkem 349 kontrol zaměřených na falšování tichých vín. Zkontrolovala 1040 vzorků vína, z nichž 508 nevyhovělo zákonným požadavkům.

Řešením, které mimo jiných navrhuje také Svaz vinařů ČR, je přísnější regulace (opakovaně neplnitelné obaly, výraznější značení atd.) a zintenzivnění kontrolní činnosti, včetně zavedení trestného činu – pančování vína.

Více informací o moravských a českých vínech naleznete na: www.vinazmoravy.cz a www.vinazcech.cz.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 22 hodinami
Do Valtic míří poslední Čokoládový festival jarní sezony.  Od 1. do 4. května čeká návštěvníky areálu vinařství CHÂTEAU VALTICE sp...
Redakce GastroIN - 29. 04. 2025
Okurky, okurky a zase okurky. Centrum Louka ve Znojmě v pátek 25. dubna provoněly nakládačky. Opět po roce se tam konala soutěž o...
Redakce GastroIN - 28. 04. 2025
Vinaři uvedli na trh první vína pod novou národní značkou „bublinky“. Jedná se o perlivá vína vyráběná výhradně z moravských a čes...