Dnes je 13. květen 2025, svátek má Servác
Úvod Aktuality Resort Valachy nabídne Svatomartinské menu i vína Vytvořit článek
Resort Valachy nabídne Svatomartinské menu i vína
Redakce GastroIN - 07. 11. 2012    0 Líbil se vám tento článek?

7. 11. 2012 - VELKÉ KARLOVICE - Zatímco děti 11. listopadu vzhlížejí k obloze, jestli už přijíždí Martin na bílém koni, milovníci vína se na tento den těší z poněkud jiného důvodu. Slavnostně se totiž otevírají láhve Svatomartinského vína.

Od neděle je budou nabízet i restaurace všech tří hotelů Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Jejich kuchaři pro tuto příležitost také připravili Svatomartinské menu.

Hosté mají v druhé polovině listopadu z čeho vybírat. Každý hotel nabídne vlastní menu, k němu dle svého uvážení vybral Svatomartinská vína od různých výrobců - nejčastěji jsou v nabídce vína z Vinařství Sedlák (Velké Bílovice), Vinařství Veverka (Čejkovice) a Vinařství Volařík (Mikulov).

Zážitková restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna například při přípravě Svatomartinského menu vsadila na předkrm v podobě kachních jater, husí vývar, husí stehýnko s dvěma druhy zelí i knedlíků a jablkový koláč s vanilkovou omáčkou. Valašská hospoda hotelu Horal zase láká na husí polévku kaldoun, husí stehno na šalvěji s červeným zelím na pomerančích a škvarkovo-bramborovými noky a dezertní čokoládový mousse s pečenými hruškami. Hotel Galik přichystal menu s husími játry na dýňovém pyré, pečenou husou s červeným zelím a houskovým knedlíkem a hrušku pošírovanou v červeném víně s kaštanovým pyré.

Víte že?

Svatomartinským vínem se označuje mladé víno, mezi jehož sklizní a uvedením na trhu uběhlo jen pár týdnů. Proto má lehkou barvu i chuť a nižší obsah alkoholu (obvykle okolo 12 procent) a je určeno k rychlé spotřebě. Jeho zátky se podle tradice mohou otevřít nejdříve 11. 11. v 11 hodin. Pro znalce jde o důležitou událost. Pokud se totiž Svatomartinské víno vyvede, znamená to, že bude kvalitní celý ročník. Známkou „Svatomartinské“, jejímž držitelem je Vinařský fond, se může honosit jen to víno, které před uvedením na trh posoudí nezávislá komise vinařských odborníků, sommeliérů a uznávaných degustátorů.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 11 hodinami
Cestovní ruch ve Zlínském kraji má za sebou úspěšné první čtvrtletí roku 2025. Počet návštěvníků i přenocování meziročně vzrostl,...
Redakce GastroIN - 12. 05. 2025
Na soutěži Bacchus Madrid 2025, která je jednou z nejprestižnějších na světě, získali tuzemští vinaři 8 velkých zlatých, 33 zlatýc...
Redakce GastroIN - 09. 05. 2025
Elimon FRESH festival přiveze do Plzně to nejlepší z české gastronomie i hudební scény. Návštěvníky čeká víkend plný chutí, skvělý...