Dnes je 3. říjen 2025, svátek má Bohumil
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Připravte si velikonoční menu podle tradic Vytvořit článek
Připravte si velikonoční menu podle tradic
Redakce GastroIN - 25. 03. 2025    0 Líbil se vám tento článek?

Vajíčka na různé způsoby, nádivka, mazanec i beránek – oblíbených velikonočních pokrmů existuje celá řada. Zkuste letos dodržet tradici a připravit si originální velikonoční menu podle zvyklostí.

Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota, přichystejte na každý den jinou specialitu. A nezapomeňte, že delikátní pokrmy nestojí jen na receptu, ale především na kvalitních surovinách.
Na Škaredou středu by jídlo už podle názvu mělo vypadat nevzhledně. Podle zvyklostí se pekly škvarkové placky, bramboráky nebo známé trhance. Zelený čtvrtek naopak symbolizuje dostatek zeleně, sáhnout tedy můžete po špenátu, zelí nebo jarních polévkách, které se připravují z mladých kopřiv nebo petržele. Z těchto surovin se připravuje také oblíbená nádivka.

Beránek i mazanec
Na Velký pátek se dodržuje půst a připravovalo se jen jediné jídlo – podle tradice to byla ryba. Zkusit ale můžete i hustou polévku z kysaného zelí a brambor.
Na Bílou sobotu se pekl mazanec, bochánky, věnce nebo jidášové. Na Boží hod se chystal beránek, ale i maso. Hostina totiž začínala masovým vývarem, a to z jehněčího nebo kůzlečího masa. Velikonoční pondělí je pak ve znamení vajíček, omáček, pomazánek a nádivky.

Nezapomínejte na kvalitu
Aby se velikonoční hodování stalo opravdovým gurmánským zážitkem, je potřeba vybírat z kvalitních surovin. Ať už základ vašeho kulinářského díla tvoří zelenina, mléčné výrobky, vejce, anebo maso, ve všech případech vám hodnotné menu zaručí produkce z ekologického zemědělství.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 8 hodinami
Kuchařská soutěž BernardChef vstupuje do čtvrtého ročníku. Opět otevírá dveře všem, kdo milují kuchařinu a chtějí své řemeslo děla...
Redakce GastroIN - před 16 hodinami
Po dvou letech čekání se milovníci slivovice znovu dočkají! Slovácké muzeum v Uherském Hradišti a Společnost přátel slivovice Česk...
Redakce GastroIN - 02. 10. 2025
Prestižní ocenění Regionální potravina Zlínského kraje převzali lokální vítězní výrobci od ministra zemědělství Marka Výborného, ř...
Reklama   •   Koupit reklamu