Dnes je 17. červen 2025, svátek má Adolf
Úvod Aktuality Prestižní mezinárodní soutěž ocení nejlepší vína Vytvořit článek
Prestižní mezinárodní soutěž ocení nejlepší vína
Redakce GastroIN - před 6 hodinami    0 Líbil se vám tento článek?

V zámku Vranov nad Dyjí se bude konat ji 19. ročník prestižní soutěže vín Oenoforum - Czech International Wine Competition 2025. Propukne ve dnech 19. - 21. června. Pořádá ji Svaz vinařů ČR.

Hodnocení vín v jediné mezinárodní soutěži u nás, která se koná pod patronací Mezinárodní organizace pro víno a vinohradnictví OIV, bude předcházet odborná konference, tentokrát zaměřená na šumivá vína. V odborné porotě zasedne i světově uznávaná enoložka Marina García González.

Oficiální garantka OIV a prezidentka Unie španělských enologů Marina García González bude společně s nejlepšími degustátory z ČR i zahraničí hodnotit 476 přihlášených vzorků špičkových vín světových odrůd révy vinné a tradičních odrůd pěstovaných u nás, Ryzlinku vlašského a Pálavy.

„Naší snahou je nabídnout hodnotitelům možnost porovnání vín uvedených odrůd z různých oblastí Evropy i světa, v nichž se odrážejí nejen odlišné klimatické a půdní podmínky, ale také rozmanitost vín vyrobených zcela odlišnými technologiemi,“ vysvětlil Martin Půček, ředitel soutěže, a dodal: „O to víc nás těší, že právě taková vinařská kapacita a mezinárodně uznávaná osobnost, jako je paní González, bude součástí naší odborné poroty. Už proto, že zastupuje právě OIV - Mezinárodní organizaci pro víno a vinohradnictví se sídlem v Paříži, která převzala nad soutěží patronát, jako jedinou soutěží v ČR.“

Kromě moravských a českých vín budou komise hodnotit také vzorky vín ze zahraničí, a to ze Slovenska, Moldávie, Bulharska, Německa, Chile, Itálie, Španělska, Francie, Rakouska, Maďarska, Slovinska a Gruzie.

Již tradiční součástí Oenofora je i mezinárodní vinařská konference, která se letos zaměřuje na vzrůstající trend oblíbenosti šumivých vín v současném vinařství a bude se věnovat jejich výrobě, vývoji a výjimečnosti napříč evropskými regiony. Ve čtvrtek 19. června se tak v historických prostorách zámku Vranov nad Dyjí se svými příspěvky představí přední odborníci ze čtyř evropských zemí.

K tématu technologie zpracování celých hroznů vystoupí Pavel Buchta z Vinařského ráje, klasickou metodu výroby sektu v českém pojetí nastíní renomovaný vinař a mistr šumivých vín Kamil Prokeš. Filozofii prestižní značky Corpinnat přiblíží účastníkům konference ředitel tohoto sdružení Carles Del Amor ze Španělska. Sklepmistr z rakouského vinařství Bründlmayer Jan Palutka seznámí vinaře s novým pohledem na sekt podle rakouského modelu. Do světa vín z oblasti Champagne, ale netradičně těch pocházejících z jediné vinice, nechá při své přednášce nahlédnout enolog Miloš Danihelka.

„Účastníkům konference nabídneme nejen teoretický pohled, ale především praktické ukázky v podobě exkluzivních degustací šumivých vín, které doprovodí jednotlivé tematické bloky,“ dodal Martin Půček.

Organizátorem a pořadatelem soutěže i konference je Svaz vinařů ČR. Soutěž podporuje Vinařský fond České republiky, Národní vinařské centrum, o.p.s. a další organizace. Nad soutěží převzal záštitu hejtman Jihomoravského kraje Mgr. Jan Grolich. Generálním partnerem akce je společnost Vinařský ráj.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 16. 06. 2025
Teplé letní večery jsou tady. Co tak si dát svěží drink, který osvěží a zároveň nezpůsobí těžkou hlavu? Nechte se inspirovat… Nep...
Redakce GastroIN - 13. 06. 2025
Kdo ještě nemá plán na konec prázdni, měl by si do diáře poznamenat datum 22. – 24. srpna. Konají se legendární Vizovické Trnkobra...
Redakce GastroIN - 11. 06. 2025
Největší festival pálivého jídla ve střední Evropě, který každoročně přitahuje tisíce návštěvníků do Brna, se blíží. V roce 2025 s...