Dnes je 11. září 2025, svátek má Denisa
Úvod Aktuality Potravinářství klade důraz na čistotu Vytvořit článek
Potravinářství klade důraz na čistotu
Redakce GastroIN - 13. 12. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

Potravinářský průmysl je odvětvím, kde má hygiena zásadní vliv na zdraví a bezpečnost spotřebitelů. Kvalita potravin se odvíjí od kvality surovin, velkou roli ale hraje čistota a hygieničnost prostředí, kde se zpracovávají, skladují a prodávají.

„Čisté a bezinfekční prostředí je podmínkou toho, aby bylo možné vyrábět potravinářské výrobky s minimalizací chemických prostředků. Moderní technologie jako čištění párou, pěnou nebo suchým ledem umožňují udržet absolutně čisté prostředí bez nečistot i choroboplodných zárodků, navíc ekologickým způsobem,“ říká Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.

V potravinářských provozech, zejména při zpracování masa, je nutné několikrát denně čistit všechny povrchy, s nimiž potraviny přicházejí do kontaktu. Citlivá jsou zejména místa, kde se dochází k mechanickému zpracování.

Při dezinfekci je ekologickým přístupem pára

Teprve za situace, kdy je vše čisté a suché, lze přistoupit k dezinfekci. Ta eliminuje patogenní mikroorganismy nebo je sníží na zdravotně nezávadnou minimální úroveň. Biologickou alternativou dezinfekčních prostředků je eliminace těchto mikroorganismů a dalších nečistot horkou párou pomocí vysokotlakého čističe. Zde se pracuje při teplotě minimálně 82 stupňů Celsia. To zničí choroboplodné zárodky a bakterie bez využití chemických prostředků, a to i při zpracování biologických produktů.

V pekárnách, při zpracování ovoce, zeleniny, masa a dalších potravin je třeba odstraňovat odolné přilnavé nečistoty nebo zbytky surovin, které rychle podléhají kvasným a rozkladným procesům. Ekologickou variantu čištění, která je navíc šetrná k drahému strojovému vybavení, zde představuje tryskání částicemi suchého ledu.

„Plnicí a směšovací zařízení, výrobní linky, nádrže a pece lze díky čištění suchým ledem očistit od pevně ulpívajících zbytků i nečistot, jako jsou tuky, ztvrdlá krusta nebo napečené zbytky. A to bez použití chemie nebo vody. Princip je v tom, že malé peletky podchlazeného CO2 dopadají vysokou rychlostí na povrchy a uvolňují svou kinetickou energii. Nečistoty se také chladem stávají křehké a snadněji se odstraňují. Nejdůležitější na této metodě čištění je, že pelety ze suchého ledu vysublimují na CO2 a po čištění nezůstávají žádné zbytky, jako otryskávací prostředek nebo odpadní voda,“ dodává Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 5 hodinami
Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře. Přijali ho mezi se...
Redakce GastroIN - 10. 09. 2025
Milovníci čokolády a hudby, připravte se na nezapomenutelný zážitek! V sobotu 27. září se na Čokoládovém festivalu ve Slavkově u B...
Redakce GastroIN - 09. 09. 2025
Kdo se bojí, nesmí do zahrady. Bude plná pohádkových bytostí a strašidel. Botanická zahrada hl. m. Prahy totiž opět připravuje pře...
Reklama   •   Koupit reklamu