Dnes je 15. květen 2025, svátek má Žofie
Úvod Aktuality Pivo od Matušky vyhrálo první cenu na světovém World Beer Cupu Vytvořit článek
Pivo od Matušky vyhrálo první cenu na světovém World Beer Cupu
Redakce GastroIN - před 9 hodinami    0 Líbil se vám tento článek?

Nefiltrovaný ležák Broumy zvítězil v kategorii kellerbier na světovém World Beer Cupu – soutěži, která je považována za olympiádu ve světě piva. Ve své kategorii porazil více než 50 konkurentů z celého světa.

Pro Martina a Adama Matuškovi je výhra srdcovou záležitostí, protože právě v obci Broumy před lety uvařili své první pivo.

První Čech a nejmladší degustátor v soutěži
Rodina Matuškových má s World Beer Cupem spjatou dlouhou rodinnou historii. Martin Matuška, otec Adama, v soutěži působil jako degustátor a stal se jedním z prvních Čechů, kteří zde degustovali a vybírali vítězná piva. Rekord drží i syn Adam, který se jím stal v 21 letech jako nejmladší degustátor v historii soutěže. „Vždycky jsem si říkal, že vyhrát a jít na pódium s českou vlajkou musí být neskutečný zážitek. Vyhlašování vítězů je totiž opravdu velkolepé a přirovnal bych ho k předávání Oscarů. Sál je naplněný stovkami lidí a je živě vysílán v televizi. Byl jsem na ceremoniálu asi desetkrát – pokaždé, když jsme tam posílali naše piva. Letos jsem poprvé nejel a vyhráli jsme,“ směje se Adam Matuška.

Velký dík patří obci Broumy
Vítězství polotmavé spodně kvašené dvanáctky Broumy má pro pivovar Matuška osobní význam. „Broumy jsou obec, ve které sídlíme a kde jsme začínali vařit pivo v garáži. Dařilo se nám výrobu rozšiřovat hlavně díky pomoci místních lidí, kteří nám věřili a podporovali nás. Mám velkou radost, že jsme na vítězný stupínek dostali právě pivo Broumy a že děláme čest naší obci,“ říká Adam Matuška. Ležák Broumy musel obstát v konkurenci 55 piv a projít hodnocením podle přísných kritérií dané kategorie. Zaujal samozřejmě i svou chutí, protože, jak říká Martin Matuška: „Kdo se napije, tomu Broumy prostě chutnají.” Není divu, že se ležák dostal do finále už před třemi lety, kdy skončil mezi šesti nejlepšími pivy v kategorii.

Dostat pivo za oceán
Mohlo by se zdát, že nejtěžším úkolem je soutěžní piva dobře uvařit. Je to však jen první krok k úspěchu. Oříškem je překvapivě doprava, protože dostat nepasterizovaná piva za oceán v pořádku a v nejvyšší možné kvalitě je příběh s nejistým koncem. „Soutěžní piva musí být na místě už dva měsíce před zahájením. Vybírali jsme proto takové druhy, které po tuto dobu neztratí na své kvalitě. Vymýšleli jsme všemožné způsoby balení, dopravy a vypočítávali jsme dny, kdy je třeba dovézt pivo do Holandska, aby bylo na místě v den odletu do Ameriky. Všechno se muselo podřídit tomu, aby pivo dorazilo čerstvé. Stálo nás to spoustu energie,” vzpomíná Adam.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 14. 05. 2025
Provozovatelé hotelů, penzionů či restaurací mají před sebou Roadshow. Je skvělou příležitostí pro načerpání nových informací z ob...
Redakce GastroIN - 13. 05. 2025
Cestovní ruch ve Zlínském kraji má za sebou úspěšné první čtvrtletí roku 2025. Počet návštěvníků i přenocování meziročně vzrostl,...
Redakce GastroIN - 12. 05. 2025
Na soutěži Bacchus Madrid 2025, která je jednou z nejprestižnějších na světě, získali tuzemští vinaři 8 velkých zlatých, 33 zlatýc...