
8. 10. 2015 - Vzpomínáte na tu chvíli, kdy jste přišli na návštěvu k babičce a ještě dřív než jste tu milovanou osobu spatřili, váš nos zaplnila vůně právě upečeného koláče? Nezůstávejte u vzpomínek a staňte se i vy kouzelnou bytostí, která při každé příležitosti vyčaruje v troubě něco nepopsatelně úžasného. S novými moukami Babiččina volba, bude vaše pečení ještě výjimečnější a dopadne vždy na výbornou!
Nové mouky jsou speciální mouky na různé druhy těst. Jejich vlastnosti jsou dány způsobem mletí. Zrno pšenice má v každé své části různé složení – jiný obsah a kvalitu lepku, škrobu a dalších látek, které mají zásadní vliv na pečení. Postupným mletím zrna získáváme mouky s odlišnými vlastnostmi a jejich mísením pak připravíme tu ideální pro každý druh těsta. Mouky neobsahují žádné přidané složky, jejich jedinou složkou je potravinářská pšenice.
Citronovo-ořechová bábovka
Ingredience
* 4 vejce
* 100 ml mléka
* 100 ml oleje
* 250 g Babiččina volba Hladká mouka dortová
* 200 g cukru
* 1 citron
* 90 g mletých ořechů
* lžíce vanilkového cukru
* 2 lžičky kypřícího prášku
* 1 lžíce rumu
* špetka soli
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180°C a oddělte žloutky od bílků.
2. Žloutky smíchejte s polovinou cukru a s vanilkovým cukrem. Vyšlehejte do nadýchané, světlé pěny.
3. Do pěny postupně zašlehejte mléko, rum a olej.
4. V druhé nádobě smíchejte Babiččinu volbu Hladkou mouku dortovou, ořechy, kypřící prášek, špetku soli a kůru z citronu.
5. Suchou směs vmíchejte do tekuté. V jiné nádobě vyšlehejte z bílků pevný sníh a poté ho opatrně vmíchejte do těsta.
6. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vlijte těsto, vložte do trouby a pečte asi 50 minut, nebo dokud nebude ulpívat těsto na zapíchnuté špejli.
Linecké cukroví
Ingredience
* 500 g Babiččina volba Hladká mouka na křehké pečivo
* 2 vejce
* 250g změklého másla
* 250g moučkového cukru
* Jemně strouhaná kůra z 1/2 citronu
Postup
1. Smíchejte Babiččinu volbu Hladkou mouku na křehké
pečivo, cukr a citronovou kůru.
2. Přidejte vejce a pokrájené změklé máslo.
3. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové folie
a přes noc uložte do lednice.
4. Před pečením předehřejte troubu na 160°C.
5. Těsto si připravte na pomoučněnou plochu a vyválejte z něj několik mm silnou placku.
6. Vykrajujte požadované tvary a klaďte jednotlivé kusy na pečící papír.
7. Linecké cukroví pečte do růžova a po vychladnutí slepujte marmeládou.
TIP: Použijte marmeládu výraznější chuti, například rybízovou.
Domácí housky
Ingredience:
* 310 ml mléka
* 2 lžičky sušeného droždí
* 50 g másla
* Lžička cukru
* 2 lžičky soli
* 500 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
* 1 vejce a 1 žloutek + 1 vejce na potření
* Hrubozrnná sůl, kmín, mák, nebo semínka na posypání
Postup:
1. Mléko ohřejte na tělovou teplotu, a 1/2 odlijte do hrnečku.
2. Do mléka v hrnečku zamíchejte 2 lžičky droždí a 1 lžičku cukru. Nechte 15 minut odstát.
3. Ve velké míse smíchejte mouku se solí, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a veškeré mléko.
4. Propracujte měchačkou, aby se všechny suroviny spojily a poté vyklopte těsto na pomoučený val a hněťte, dokud těsto nebude hladké a vláčné (může to trvat asi 10 minut), nebo těsto nechte propracovat v robotu s hnětacím hákem.
5. Výsledné těsto musí hezky pružit, nelepit se a trošku se lesknout. Dejte ho do čisté, pomoučněné mísy, poprašte těsto moukou a mísu zakryjte utěrkou nebo potravinovou folií.
6. Na teplém místě nechte kynout do dvojnásobného objemu, což bude trvat asi hodinu.
7. Předehřejte si troubu na 175°C a vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů.
8. Každý díl rozdělte a 3 další díly a upleťte klasický cop. Konce dobře spojte nebo zahněte pod housku, aby se vám nerozpletly, až v troubě nabudou.
9. Skládejte housky na plech vyložený pečícím
papírem a nechávejte jim rozestupy. Ještě 15
minut nechte na plechu kynout překryté
utěrkou.
10. Vykynuté housky potřete rozšlehaným vejcem
smíchaným se lžící mléka a posypejte je
hrubozrnnou solí, mákem, případně kmínem.
11. Housky pečte dozlatova, což bude trvat 10-15
minut. Pokud je chcete křupavější, můžete ke
konci zapnout cirkulaci vzduchu.
12. Po upečení nechte housky ležet na plechu pod
utěrkou až do úplného vychladnutí.
