Dnes je 4. listopad 2025, svátek má Karel
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Připravte se na jahody Vytvořit článek
Připravte se na jahody
Redakce GastroIN - 24. 05. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

24. 5. 2013 - Úžasná vůně, sytě červená barva a nezaměnitelně lahodná chuť. Jahody jsou právem jedním z nejoblíbenějších plodů ovoce. Jejich hlavní sezóna začíná a tak vám Vše o vaření.cz přináší spoustu zajímavých tipů a receptů na jejich přípravu v kuchyni.

Jahody patří mezi bobulové ovoce, které se vyznačuje vysokou biologickou hodnotou. Plody jahod mají barvu a tvar prostorového srdce. Jsou šťavnaté, osvěžující, sladké, voňavé, ale poměrně málo trvanlivé. Obsahují větší množství vody, celulózy, málo sacharidů, organické kyseliny a minerální látky.  Posilují metabolismus, mají protizánětlivý účinek, snižují teplotu, pomáhají při čištění střev, při chudokrevnosti, při dně a při kardiovaskulárních onemocněních.

Malé a velké

Jahody se vyskytují ve dvou základních formách. Větší jsou jahody zahradní. Menší a voňavější jsou jahody lesní.

Pěstované jahody zahradní dostanete v obchodech celý rok, ale těm lesním se nic nevyrovná. Rostou většinou na okrajích cest a na pasekách. I když vypadají nenáročně, potřebují vlhkou půdu a polostín. Jejich plody obsahují spousty vitaminu C, tříslovin a pektinů.

Využívat se dají i listy, ze kterých si můžete vyrobit výborný domácí čaj. Listy je třeba sbírat pěkně mladé a svěže zelené. Lehce je spaříme a pak je rozložíme na plátno, zavineme a necháme dva až tři dny fermentovat. Výsledkem jsou hnědé listy, které necháme vysušit a pak s nimi zacházíme jako s klasickým čajem. Léčivé účinky jsou minimální, chuť je ale vynikající.

Hodí se téměř do všeho

Jahody chutnají skvěle prakticky ve všech sladkých jídlech. V ovocných salátech snesou společnost výrazných exotických plodů. Můžete je použít na bublaniny i výtečné linecké koláče s bílkovým sněhem. Skvěle se doplňují s mléčnými výrobky, kyselým jogurtem i sladkou šlehačkou.  Dají se dobře mrazit a zavařovat, abychom si jejich chuť mohli užívat i mimo sezónu.

Zapečené jahody

Počet porcí: 3

Ingredience:

  • Jahody 700 g
  • Cukr moučkový 4 lžíce polévková rovná
  • Máslo 100 g
  • Hladká mouka 1 šálek
  • Kypřící prášek 1 půlka sáčku
  • Mletá skořice 1 lžička
  • Mandlové lupínky 1 šálek
  • Drcené kukuřičné lupínky 1 šálek
  • Třtinový cukr 2 lžičky

Postup přípravy:

Omyté,nakrájené jahody dejte do zapékací mísy a posypte práškovým cukrem. Všechny ostatní ingredience kromě másla promíchejte a jahody posypte. Nahoru položte kousky másla.Pečte 30 minut na 180°C.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 43 minutami
Největší gastro událost v Česku, Makro Czech Gastro Fest 2026, právě spouští prodej vstupenek. Festival, který již několik let úsp...
Redakce GastroIN - před 4 hodinami
Na předávání státních vyznamenání prezidentem Petrem Pavlem v úterý 28. října nechyběla vína z Moravy a z Čech. Ve Španělském sále...
Redakce GastroIN - 03. 11. 2025
Kdo by nemiloval dýně, s nimiž se v posledních letech – zejména na podzim – doslova roztrhl pytel. Nabízejí nekonečné možnosti v k...
Reklama   •   Koupit reklamu