Dnes je 8. prosinec 2024, svátek má Květoslava
Úvod Aktuality / Recepty / Hlavní jídla / Ostatní Osúchy, jeden z pokladů lidové kuchyně Vytvořit článek
Osúchy, jeden z pokladů lidové kuchyně
Redakce GastroIN - 02. 09. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

Moravsko-slovenské pomezí, takzvané Kopanice jsou bohatým zdrojem výtečných receptů, které se zde zvláště v minulosti, dědily z generace na generaci. Jedním z nich je takzvaný osúch, pečivo z chlebového těsta, které je typické svou česnekovou vůní. Zvláště teď, když si můžeme koupit čerstvý letošní česnek a média už nás začínají strašit chřipkovou epidemií, přijde skvělá, zdraví prospěšná pochoutka k chuti. Třeba se sklenicí piva, nebo ještě líp, se skleničkou kvalitního burčáku.

Název osúchu je odvozen od slova suchý a v různých oblastech se skrýval odlišný produkt. Na Valašsku to byla placka pečená nebo spíš sušená na plotně nebo v peci bez použití tuku. Osúch zde býval velmi rozšířený, v chudších rodinách nahrazoval vzácnější chleba, od něhož se lišil tím, že se pekl z jednoduššího nekvašeného těsta s podílem brambor.

Například na slovenském Záhorí má dodnes stále oblíbený osúch podobu bochánků. Ve Střelné na Valašsku pečou osúchy jako slané koláče plněné zelím a uzeným masem. V rázovité obci Strání-Květná na Uherskobrodsku, proslulé svými tradičními fašanky a sklárnou, pečou osúchy z kynutého těsta, které se svým suchým, poněkud chudobným valašským předchůdcem mají společný jen ten česnek.

Česnekové osúchy ze Strání-Květné

Těsto: 800 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 1 lžička soli, 100 ml oleje, 0,5 l mléka, 60 g kvasnic

Náplň: 1 a půl Hery či másla, 2 hlavičky česneku, 1 lžička soli, podle chutí oblíbené koření – grilovací, aj.

Dokončení: 1 až 2 vejce, celý kmín.

Příprava: V míse smícháme obě mouky a sůl. Z části vlahého mléka a kvasnic uděláme kvásek, který po vzejití opatrně přendáme do mísy, přidáme olej a postupně přiléváme zbytek mléka a mícháme tak, abychom vypracovali kypré těsto, které necháme na teple vykynout. Výbornou a rychlou volbou je mikrovlnná trouba, kterou necháme na plný výkon zapnutou prázdnou dvě až tři minuty. Potom vložíme misku s těstem, nejlépe překrytou PVC folií. Těsto nám během půl hodiny krásně rovnoměrně nakyne. Poté ho rozdělíme na šest dílů a vyválíme jako štrúdl. Na náplň našleháme tuk, přidáme do něj prolisovaný česnek a třeme se lžičkou soli, přidáme koření, ale nemusíme, česnek je dost výrazný sám o sobě. Hotovou náplní potřeme pláty těsta a stočíme. Necháme znovu nakynout a pak z nich krájíme kolečka, která klademe na vymaštěný plech a potřeme vajíčkem. Poté posypeme kmínem a mírně posolíme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů dozlatova. Na plechu necháme zchladnout.

Tip: Pokud budeme osúchy péct třeba jen pro dva, docela stačí čtvrtina surovin uváděná v receptu. Protože, jak už to bývá, nejlepší jsou čerstvé. Případní žlučníkáři ať zvolí raději k burčáku jinou pochutinu.

Text a foto: Alena Kučerová



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 06. 12. 2024
Cestovatelský festival Cestobraní se 15. února dočká svého už 6. ročníku. Místem „startu“ cesty kolem světa se opět stane kino Hvě...
Redakce GastroIN - 06. 12. 2024
Ve snaze vyhnout se přeplněným obchodům dává řada spotřebitelů přednost nákupu dárku na internetu s pohodlným doručením až domů, p...
Redakce GastroIN - 05. 12. 2024
Hlavní sezónou prošla nápojářská skupina Kofola na výbornou. Tržby ve 3. kvartálu roku rostly ve srovnání s loňskem o 33 %, dařilo...