Dnes je 12. září 2025, svátek má Marie
Úvod Aktuality Oslava Svatomartinských vín Vytvořit článek
Oslava Svatomartinských vín
Redakce GastroIN - 23. 10. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

Podle svátků a zvyků sledujeme, jak bleskovým tempem utíká rok. Ještě se sice ukazují poslední hřejivé paprsky, ale většina hroznů už je pod střechou, blíží se sv. Martin, a to znamená jediné – konečně ochutnáme první vína letošní sklizně – Svatomartinská! Co bychom o nich měli vědět nám přiblížila Národní sommelierka Klára Kollárová.

Jaká vlastně Svatomartinská vína jsou?

Svatomartinská vína jsou vína aktuálního ročníku, tedy mladistvě ovocná, svěží a aromatická. Mohou být jak bílá, tak růžová i červená, ale vždy výhradně suchá a ze stanovených odrůd, které dozrávají dříve, proto z nich vinaři mohou včas vyrobit atraktivní víno. Bílá mohou být z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský a jejich cuvée, růžová z odrůd Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe a jejich cuvée a červená pak z odrůd Modrý Portugal, Svatovavřinecké a také jejich cuvée.


Jak Svatomartinské víno poznám?

Svatomartinské, které prošlo degustací garantující kvalitu vína, se může prodávat pouze v lahvích označených známým logem svatého Martina na koni jednak na etiketě a na kapsli, nebo šroubovém uzávěru na hrdle. Na lahvi kromě symbolu sv. Martina najdete ještě logo sklenky v národních barvách, která garantuje původ vína z České republiky.


Kde lze Svatomartinská ochutnat?

Svatomartinská menu nabízí 11. listopadu velké množství restaurací po celé republice. Dále můžete navštívit nějakou z celé řady svatomartinských akcí. Největší z nich je určitě Svatomartinský košt, který proběhne tradičně 11. 11. od 11.00 hod. na brněnském náměstí Svobody. Přehled akcí publikuje Vinařský fond na webu: www.vinazmoravyvinazcech.cz.


A jaké k nim nejlépe zvolit pokrmy?

Červená Svatomartinská vína se kromě tradiční pečené husy výborně hodí i k ostatním pečeným a dušeným masům nebo k nevýrazné zvěřině. Bílá si zase výborně rozumí s rybami, drůbeží na studeno, ale i k předkrmům na bázi zeleniny či k čerstvým sýrům. A růžová pak zvolte k paštikám, netradičním úpravám kachny nebo husy, případně k roládám se zeleninou či houbami. Případně tam, kde si nejste jisti, zda spíše bílé, nebo červené.

Úvodní foto: Pixabay



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 16 hodinami
Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře. Přijali ho mezi se...
Redakce GastroIN - 10. 09. 2025
Milovníci čokolády a hudby, připravte se na nezapomenutelný zážitek! V sobotu 27. září se na Čokoládovém festivalu ve Slavkově u B...
Redakce GastroIN - 09. 09. 2025
Kdo se bojí, nesmí do zahrady. Bude plná pohádkových bytostí a strašidel. Botanická zahrada hl. m. Prahy totiž opět připravuje pře...
Reklama   •   Koupit reklamu