
14. 6. 2013 – Proč špinit několik hrnců a pánví? Jídlo připravené v jednom hrnci je jednoduché, chutné a přitom je to velmi praktické.
Odpadnou vám tak starosti, kam to všechno dát a kdo to bude umývat. Partnerský web Vše o vaření pro vás na tento víkend připravil několik takových receptů. My vám přinášíme několik z nich. Dobrou chuť!
Brokolicová polévka s mrkví a sýrem
Počet porcí: 5
Ingredience:
- Máslo 100 g
- Hladká mouka 4 lžička kávová vrchovatá
- Nastrouhaný muškátový oříšek 1 špetka
- Pepř mletý černý 3 špetka
- Kuřecí vývar 500 ml
- Sůl 1 špetka
- Cibule nakrájená na kostičky 1 ks
- Mléko, nebo smetana 600 ml
- Velká brokolice, rozdělená na růžičky 1 ks
- Nastrouhaný tvrdý sýr, nejlépe čedar 200 g
- Velká mrkev 1 ks
Postup přípravy:
V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte nakrájenou cibuli, orestujte, přidejte mouku a za stálého míchání přilévejte mléko,nebo smetanu a nakonec vývar. Přidejte muškátový oříšek, brokolici, posypte pepřem a vařte 20 minut. Mezitím nastrouhejte mrkev a sýr a obojí přidejte k měkké brokolici. Povařte 5 minut a hned podávejte.
Oběd z jednoho hrnce
Počet porcí: 4
Ingredience:
- Hovězí přední 500 g
- Kořenová zelenina 250 g
- Brokolice 150 g
- Fazolové lusky 150 g
- Kroupy 120 g
- Cibule 80 g
- Rostlinný olej 100 ml
- Máslo jihočeské 40 g
- Sůl 1 lžička kávová vrchovatá
- Bobkový list 1 lístek
- Tymián sušený 1 lžička kávová rovná
- Muškátový květ 1 lžička kávová rovná
- Petržel nať 1 svazek
Postup přípravy:
Hovězí maso nakrájejte na stejné kostky, ty zprudka pečte na oleji, až jsou ze všech stran opečené dočervena. Pak přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji. Přidejte sůl, koření, podlijte trochou vody a zvolna duste pod poklicí. Zvlášť v osolené vodě nejprve nechte nabobtnat a pak vařte kroupy. Očistěte si zeleninu a nakrájejte ji na větší kousky. Když je maso zpola měkké, přidejte zeleninu, navrch zasypte kroupami a velmi zvolna (případně v troubě) přikryté duste. Nakonec přidejte máslo, posekanou zelenou petrželku a vše promíchejte. Podávejte s chlebem.

