Dnes je 6. říjen 2025, svátek má Hanuš
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Nový Keprník: Exkluzivní pivo z horského chmele Jeseníků Vytvořit článek
Nový Keprník: Exkluzivní pivo z horského chmele Jeseníků
Redakce GastroIN - 17. 10. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

Výjimečnost tohoto piva spočívá především v jeho ingredienci – horském chmelu. Tato vzácná surovina obohacuje hořkost i vůni piva a podtrhuje jeho osobitost.

Chmel je udržitelným způsobem česán ručně ve vytipovaných horských oblastech Jeseníků. Keprník je pro svou nízkou produkci, závislou na množství divokého horského chmele, exkluzivní záležitostí. „Nového ležáku jsme v první várce uvařili 500 hektolitrů a stejně jako každý rok bylo naším cílem uvařit exkluzivní pivo, které ocení i ten nejnáročnější fajnšmekr. Snoubí v sobě totiž zemitost, jiskrnost a nezaměnitelnou hořkost unikátního horského chmele,“ říká Luděk Reichl, sládek pivovaru Holba a dodává: „Za sebe mohu říct, že letošní Keprník je opět výtečný a těším se, až ho hospodští začnou s hrdostí nosit na stoly našim pivařům.“

Světlý ležák dostal své jméno po jednom z nevyšších vrcholů Hrubého Jeseníku a jeho chuť utváří především výjimečné suroviny – křišťálově svěží voda z horských pramenů, kvalitní chmel, slad z podhorských ječmenů a horský chmel. „Chmel, který roste volně v horách, objevili přímo v Jeseníkách dlouholetí partneři z Lesů ČR, Chráněné krajinné oblasti Jeseníky, horské služby a členové Klubu českých turistů. Interně jsme mu začali říkat ‚horský‘ chmel. Naše pivo obohacuje především o originální osobitou vůni, a to díky obsahu a složení chmelových silic a hořkých kyselin, které poskytují pivu hořkost. Tím se právě liší od klasického šlechtěného chmele,“ říká hanušovický sládek Luděk Reichl.



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 4 hodinami
V reakci na klimatické změny, rostoucí důraz na udržitelnost a proměnu spotřebitelských preferencí přicházejí moravští a čeští vin...
Redakce GastroIN - 03. 10. 2025
Kuchařská soutěž BernardChef vstupuje do čtvrtého ročníku. Opět otevírá dveře všem, kdo milují kuchařinu a chtějí své řemeslo děla...
Redakce GastroIN - 03. 10. 2025
Po dvou letech čekání se milovníci slivovice znovu dočkají! Slovácké muzeum v Uherském Hradišti a Společnost přátel slivovice Česk...
Reklama   •   Koupit reklamu