
21. 6. 2013 - Co teď nejvíc frčí? Přece ZMRZLINA. Mohli bychom ji jíst celý den, ke snídani, obědu i večeři a pořád jí nebudeme mít dost.
Co takhle nezabrousit do obchodu pro kyblík zmrzliny či nanuk a vrhnout se na domácí? S výmluvou na složitost přípravy skutečně neobstojíte. Je to pěkná rychlovka. Smíchat pár surovin a dát je mrazit je otázka pár minut. Zbývá se jen rozhodnout, jakou byste si dali. Ovocný sorbet? Nebo snad nějakou smetanovou? Chcete kopečky nebo nanuk na špejli?
Já Vám tentokrát nabízím možná trošku netradiční zmrzlinu ze sladkých brambor a kokosového mléka. Milovníci vodových zmrzlin si asi na moc nepřijdou, tahle je pěkně smetanová, i když neobsahuje ani kapku smetany, to vše obstará kokosové mléko, ale je tak dobrá.
Batátovo-kokosová zmrzlina
- 1 střední sladká brambora
- 1 lžička skořice
- Špetka muškátového oříšku
- 1 lžička vanilkového extraktu
- (1 lžička i více medu)
- 1 plechovka kokosového mléka
- Lískové oříšky
Sladkou bramboru si omyjte a dejte péct do trouby zhruba na 40 minut. Po vytažení ji nechte chvilku zchladnout. Dobře upečená brambora Vám půjde snadno vyloupnout, není třeba nože ani škrabky. Bramboru rozmačkejte vidličkou v misce. Dochuťte skořicí, muškátovým oříškem, vanilkovým extraktem a lžičkou medu. Nakonec přimíchejte kokosové mléko a důkladně promíchejte. Doporučuji použít mixér, aby byla hmota co nejhladší. Ochutnejte, jestli je pro Vás dostatečně sladká, případně doslaďte. Pak už jen umístěte do nádoby vhodné do mrazáku a dejte mrazit. Po hodině zmrzlinu vyjměte a důkladně promíchejte. Tento proces opakujte alespoň 3x. Kdo má zmrzlinovač, sáhne samozřejmě po něm J Ale i tak jde poměrně snadno získat chutnou zmrzlinu bez speciálních přístrojů. Před podáváním nechte zhruba 15 – 30 minut povolit v pokojové teplotě. Podávejte posypané nasucho opraženými oříšky. Nejvíce se hodí vlašské, lískové či pekanové.

