Dnes je 8. červen 2025, svátek má Medard
Úvod Aktuality NOVÉ - Delicious blog s Lucií 5 Vytvořit článek
NOVÉ - Delicious blog s Lucií 5
Redakce GastroIN - 21. 06. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

21. 6. 2013 - Co teď nejvíc frčí? Přece ZMRZLINA. Mohli bychom ji jíst celý den, ke snídani, obědu i večeři a pořád jí nebudeme mít dost.

Co takhle nezabrousit do obchodu pro kyblík zmrzliny či nanuk a vrhnout se na domácí? S výmluvou na složitost přípravy skutečně neobstojíte. Je to pěkná rychlovka. Smíchat pár surovin a dát je mrazit je otázka pár minut. Zbývá se jen rozhodnout, jakou byste si dali. Ovocný sorbet? Nebo snad nějakou smetanovou? Chcete kopečky nebo nanuk na špejli?

Já Vám tentokrát nabízím možná trošku netradiční zmrzlinu ze sladkých brambor a kokosového mléka. Milovníci vodových zmrzlin si asi na moc nepřijdou, tahle je pěkně smetanová, i když neobsahuje ani kapku smetany, to vše obstará kokosové mléko, ale je tak dobrá.

 

Batátovo-kokosová zmrzlina

 

  • 1 střední sladká brambora
  • 1 lžička skořice
  • Špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • (1 lžička i více medu)
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • Lískové oříšky

štamgast&gurman_delicious blog Lucie_zmrzlina

Sladkou bramboru si omyjte a dejte péct do trouby zhruba na 40 minut. Po vytažení ji nechte chvilku zchladnout. Dobře upečená brambora Vám půjde snadno vyloupnout, není třeba nože ani škrabky. Bramboru rozmačkejte vidličkou v misce. Dochuťte skořicí, muškátovým oříškem, vanilkovým extraktem a lžičkou medu. Nakonec přimíchejte kokosové mléko a důkladně promíchejte. Doporučuji použít mixér, aby byla hmota co nejhladší. Ochutnejte, jestli je pro Vás dostatečně sladká, případně doslaďte. Pak už jen umístěte do nádoby vhodné do mrazáku a dejte mrazit. Po hodině zmrzlinu vyjměte a důkladně promíchejte. Tento proces opakujte alespoň 3x. Kdo má zmrzlinovač, sáhne samozřejmě po něm J Ale i tak jde poměrně snadno získat chutnou zmrzlinu bez speciálních přístrojů. Před podáváním nechte zhruba 15 – 30 minut povolit v pokojové teplotě. Podávejte posypané nasucho opraženými oříšky. Nejvíce se hodí vlašské, lískové či pekanové.

štamgast&gurman_delicious blog Lucie_batátovo-kokosová zmrzlina



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 06. 06. 2025
Elimon FRESH festival 2025 míří do Pardubic. Spolu s ním dorazí legendy české gastronomie v čele se Zdeňkem Pohlreichem. Lidé se m...
Redakce GastroIN - 05. 06. 2025
Jaký byl letošní sedmnáctý ročník Festivalu vín VOC Znojmo, který se uskutečnil 10. května?  Připomeňte si jedinečnou atmosféru, k...
Redakce GastroIN - 04. 06. 2025
O tom, kdo na Slovensku získal legendární čepice – symbol uznávaného francouzského gastronomického průvodce Gault&Millau, je rozho...