Dnes je 7. červen 2025, svátek má Iveta a Slavoj
Úvod Aktuality NOVÉ - Delicious blog s Lucií 3 Vytvořit článek
NOVÉ - Delicious blog s Lucií 3
Redakce GastroIN - 24. 05. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

24. 5. 2013 – Na létě miluji, kromě toho, že je krásné počasí, množství dostupné zeleniny. Nemusíme se uchylovat k produktům nevalné kvality a chuti, které nám nabízejí supermarkety případně značně omezený sortiment od našich farmářů. Ti šťastnější sklízí plody své zahrádky, ti méně šťastní jsou alespoň občas obdarováni příbuznými či známými…

S letním obdobím mám už odmalička spojené různé zeleninové placičky, květákové, cuketové…. Takové prázdninové jídlo, spolu s bramborovou kaší… to je vzpomínka na dětství. I když si na domácí úrodu ještě pár týdnů počkáme, chutě jsou občas nevyzpytatelné, a tak jsem se pustila do placiček v takovém jarním kabátku. Protože mi přišlo škoda kupovat květák či cuketu, kdo ví kde a jak vypěstovanou, sáhla jsem po surovinách, které jsou právě v sezóně, jarní cibulce a špenátu.

 

 

Placičky se špenátem a jarní cibulkou (10 ks)

Inspirace: http://roostblog.com

 

  • 300 g (mraženého) špenátu
  • ½ hrnku mletých mandlí
  • ¼ hrnku mletých ovesných vloček
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu
  • ½ hrnku bílého jogurtu
  • 2 lžíce parmazánu
  • 4 jarní cibulky
  • 2 vejce

 

Pokud máte čerstvý špenát, spařte jej a nechte okapat, poté překrájejte. Pokud použijete mražený, stačí rozmrazit a zbavit přebytečné vody. V jedné míse jsem si smíchala mleté mandle s ovesnými vločkami, sodou, solí a kmínem. Ve druhé menší misce jsem promíchala žloutky s jogurtem, čerstvě nastrouhaným parmazánem a na tenká kolečka nakrájenou jarní cibulkou. Tuto směs jsem přendala do velké mísy s vločkami a promíchala. Špenát jsem si pořádně vymačkala, aby nebyly placičky příliš vodnaté a držely tvar, přidala jsem jej ke směsi a na závěr opatrně přimíchala dotuha ušlehané bílky. Poté jsem smažila na kapce olivového oleje menší placičky. Kdo chce, může placičky upéct.

Podávala jsem s dipem z bílého jogurtu dochuceného solí, pepřem, česnekem, citrónovou šťávou a čerstvými bylinkami a navrch posypané naklíčenými ředkvičkami. Ale podávat můžete, jak máte rádi, s bramborovou kaší, vařenými bramborami, s pečivem, zeleninovým salátem…

 

Příprava placiček byla více než jednoduchá a stejně i rychlá. Kdo by si chtěl práci ještě ulehčit, nemusí bílky šlehat a zamíchá rovnou celá vejce, ale upozorňuji, že placičky nebudou tak nadýchané. Na místo mletých mandlí a vloček poslouží stejně dobře jakákoliv mouka či strouhanka.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 06. 06. 2025
Elimon FRESH festival 2025 míří do Pardubic. Spolu s ním dorazí legendy české gastronomie v čele se Zdeňkem Pohlreichem. Lidé se m...
Redakce GastroIN - 05. 06. 2025
Jaký byl letošní sedmnáctý ročník Festivalu vín VOC Znojmo, který se uskutečnil 10. května?  Připomeňte si jedinečnou atmosféru, k...
Redakce GastroIN - 04. 06. 2025
O tom, kdo na Slovensku získal legendární čepice – symbol uznávaného francouzského gastronomického průvodce Gault&Millau, je rozho...