Dnes je 16. červen 2025, svátek má Zbyněk
Úvod Aktuality Neotřelé koktejly potěší nejen v horkém létě Vytvořit článek
Neotřelé koktejly potěší nejen v horkém létě
Redakce GastroIN - před 8 hodinami    0 Líbil se vám tento článek?

Teplé letní večery jsou tady. Co tak si dát svěží drink, který osvěží a zároveň nezpůsobí těžkou hlavu? Nechte se inspirovat…

Nepotřebujete žádné složité ingredience ani barové vybavení – stačí pár základních surovin, které máte možná už doma, a během pár minut si vykouzlíte dokonalý letní drink.

Šumivá a perlivá vína jsou v letních měsících jednou z nejoblíbenějších a nejprodávanějších variant osvěžujících nápojů. Není divu – jejich hravé bublinky na jazyku a lehká ovocná chuť jsou přesně to, co potřebujeme po dlouhém horkém dni. Navíc vynikají mimořádnou univerzálností a snadno se kombinují s dalšími ingrediencemi, což z nich činí ideální základ pro různé koktejly. Pro jejich přípravu můžete sáhnout i po českých a moravských vínech.

„Kvalitní perlivá vína a šumivá vína a sekty nevyrábějí jen zahraniční producenti, ale i češti vinaři,“ říká ředitel Vinařského fondu Zbyněk Vičar. Právě perlivá vína výhradně z moravských a českých hroznů budou nově na trhu k dispozici pod jednotnou národní značkou „bublinky“. Vína budou svěží, ovocitá a díky přírodní a ekologicky šetrné metodě sycení kvasným plynem se budou vyznačovat jemným perlením a bohatým aromatem. „Bylo by skvělé, kdyby se příští letní sezona už nesla ve znamení našich „bublinek“. Věříme, že díky nové značce jejich kvalitu objeví ještě více zákazníků,“ dodává Zbyněk Vičar.

Pro inspiraci, jak využít šumivá nebo perlivá vína v oblíbených letních koktejlech, jsme pro vás připravili hned několik receptů, které vám přinesou dokonalé osvěžení a zpestří každý letní večer.

Broskvové pohlazení
Bellini je dokonalým spojením svěžího letního ovoce a jemného šumivého vína. Tento koktejl je ideální pro všechny, kteří si užívají sladké a lehké chutě.

Ingredience:

  • 1 díl pyré z broskví (nejlépe čerstvě připravené z vaší zahrádky)
  • 2 díly šumivého vína

Pyré z broskví vložte do sklenice na šampaňské a opatrně dolijte vínem. Jemně promíchejte a dokonalý svěží drink je na světě.

Elegance s nádechem Paříže
Pro ty, kdo preferují sofistikovanější chutě s lehkým dotekem kyselosti, je tu French 75. Nenechte se zmást – nejedná se o stejnojmenný parfém, ale o luxusní nápoj, který si snadno připravíte během chviličky.

Ingredience:

  • 1 díl ginu
  • 1/2 dílu čerstvé citronové šťávy
  • 1/2 dílu cukrového sirupu
  • Sekt na dolití
  • Citronová kůra na ozdobu

Všechny ingredience kromě sektu protřepejte v šejkru s ledem. Přelijte do sklenice a dolijte sektem. Ozdobte citronovou kůrou a užijte si tento svěží a elegantní koktejl ve společnosti někoho milého.

Mátové osvěžení
Překvapte své hosty jedinečným koktejlem s nádechem originality, který kombinuje klasické prvky mojita s jemnými bublinkami perlivého vína, což mu dodává lehkost a svěžest, které oceníte zejména v letních měsících.

Ingredience:

  • 1 díl bílého rumu
  • ½ díly šťávy z limetky
  • 2 lžičky cukru
  • 10 lístků máty
  • 2 díly perlivého vína
  • Led

Ve vysoké sklenici rozmačkejte mátu s cukrem a limetkovou šťávou. Přidejte rum a led, dolijte perlivým vínem a promíchejte. Ozdobte plátkem limetky a lístky máty a vychutnejte si odpolední nebo večerní party a přáteli.

Šumivé a perlivé: Jak to s nimi je?
Matou vás pojmy, když stojíte před regálem v obchodě? Je to jednodušší, než se zdá! Šumivé víno, jako je šampaňské, vzniká přirozeným kvašením, které vytváří jemné, trvalé bublinky. Naopak perlivé víno má méně intenzivní bublinky. „Ty vznikají buď krátkým kvašením, nebo umělým sycením, a proto rychleji mizí,“ vysvětluje ředitel Vinařského fondu Zbyněk Vičar. Takže až budete vybírat víno, budete přesně vědět, po čem sáhnout.

 



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 13. 06. 2025
Kdo ještě nemá plán na konec prázdni, měl by si do diáře poznamenat datum 22. – 24. srpna. Konají se legendární Vizovické Trnkobra...
Redakce GastroIN - 11. 06. 2025
Největší festival pálivého jídla ve střední Evropě, který každoročně přitahuje tisíce návštěvníků do Brna, se blíží. V roce 2025 s...
Redakce GastroIN - 10. 06. 2025
Jak ideálně strávit léto? Konají se u nás nějaké akce, kde se dá dobře najíst a napít? Nebo kde bude dobrá muzika? To a ještě více...