Dnes je 4. říjen 2025, svátek má František
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Nebojte se zvěřiny. Šéfkuchař vám poradí, jak ji připravit Vytvořit článek
Nebojte se zvěřiny. Šéfkuchař vám poradí, jak ji připravit
Redakce GastroIN - 10. 02. 2025    0 Líbil se vám tento článek?

Zvěřina představuje v české kuchyni zvláštní paradox. Přestože patří k absolutně nejlepším a nejzdravějším surovinám, na našem menu se objevuje spíše výjimečně. To se snaží změnit šéfkuchař pražské zážitkové restaurace Triton Tomáš Kohút. „U nás se na zvěřinu díváme jako na delikatesu, která patří k tomu nejlepšímu, co si v Česku můžete dát. Chceme našim zákazníkům ukázat, že nemusí být složitá na přípravu a může se stát středobodem každého menu,“ vysvětluje šéfkuchař. Co je při práci se zvěřinou zásadní?

„Na začátku bych vyzdvihl samotný výběr masa. Pro začátečníky doporučuji jemnější druhy, jako je srnčí nebo jelení maso, které mají přirozeně delikátní chuť. Divoké prase nebo zajíc mají výraznější chuťový profil, jenž můžete zjemnit správnou marinádou,“ radí Tomáš Kohút.

Jak takovou marinádu připravit? „V Tritonu používáme miso pro dodání chutě umami, červené víno a kampotský pepř, jenž dodá lehce pikantní nádech,“ prozrazuje šéfkuchař a připojuje další radu týkající se samotné přípravy. „Při vaření zvěřiny doporučuji metodu sous vide, která zajistí rovnoměrné tepelné zpracování a zamezí vysušení. Maso si tak zachová svou jemnost a šťavnatost. Zvěřina si rozumí s výraznými omáčkami, jako je omáčka z černého rybízu, jalovce nebo červeného vína. A jako přílohu doporučuji kaši z kořenové zeleniny nebo bylinkovou polentu.“



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 20 hodinami
Kuchařská soutěž BernardChef vstupuje do čtvrtého ročníku. Opět otevírá dveře všem, kdo milují kuchařinu a chtějí své řemeslo děla...
Redakce GastroIN - 03. 10. 2025
Po dvou letech čekání se milovníci slivovice znovu dočkají! Slovácké muzeum v Uherském Hradišti a Společnost přátel slivovice Česk...
Redakce GastroIN - 02. 10. 2025
Prestižní ocenění Regionální potravina Zlínského kraje převzali lokální vítězní výrobci od ministra zemědělství Marka Výborného, ř...
Reklama   •   Koupit reklamu