
18. 01. 2017 - Jak připravit rib eye? Jak připravit prime rib?
Rib Eye steak
Plátek masa oválného tvaru pochází z vysokého roštěnce, tedy přední části hřbetu hovězího. Zde je maso méně svalnaté a díky tomu i křehčí, než z nízkého roštěnce. Charakteristické je bohaté mramorování včetně tzv. tukového oka, které steaku vyneslo pojmenování rib eye (v angličtině oko) steak. Právě vysoký obsah tuku zajišťuje tomuto plátku masa vynikající chuť.
Rib eye steak se prodává bez kosti. Maso z vysokého roštěnce s kostí, tedy žebrem, je označováno jako cote de boeuf a celý roštěnec nerozdělený na jednotlivé steaky se nazývá prime rib. Nejjemněji je maso mramorované mezi 9. a 12. žebrem, a naopak bohatě mramorované je maso od 6. do 8. žebra, kde se také nachazí rib eye steak.
Jak připravit rib eye?
Chuť kvalitního masa je výborná sama o sobě, proto stačí dochutit rib eye steak jen solí, pepřem a olivovým olejem – pomocí opatrného vmasírování. Tato část masa se skvěle hodí na pánev i gril, který navíc dodá nezaměnitelnou kouřovou chuť.
Jak připravit prime rib?
Obrovský prime rib se snad ani jinam než na gril nevejde. I při jeho úpravě znamená méně více. K soli a pepři ale můžete ještě přidat plnotučnou hořčici. Pomazané maso nechte klidně přes noc odpočívat. Na žhavém grilu se maso peče něco přes hodinu dokud jeho vnitřní teplota nedosáhne 59°C. Obyčejné, ale funkční teploměry na steak stojí jen pár korun, ale výsledek je potom k nezaplacení.
Zdroj (text + foto): www.milujusteak.cz


