Dnes je 4. říjen 2025, svátek má František
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Masopust! Co nesmí chybět na žádné tradiční veselici Vytvořit článek
Masopust! Co nesmí chybět na žádné tradiční veselici
Redakce GastroIN - 15. 02. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

Masopustní přípravy jsou v plném proudu. Kromě dobrého a tučného jídla se ale žádné takové veselí neobejde bez tradičních českých destilátů, které po vydatném hodování pomohou odlehčit vašemu žaludku a pořádně vás zahřejí po venkovních oslavách a průvodech.

Tradiční český masopust není jen bujarou veselicí, kde se tančí, směje a během které vesnice a města zaplavují rozmanité masky v průvodech. Nedílnou součástí masopustního veselí je i vydatné jídlo a sklenička dobrého pití. Během masopustu ochutnáte české klasiky jako třeba vepřo-knedlo-zelo, škvarky, jitrnice, jelítka, zabijačkový guláš či polévku, klobásky, huspeninu a ovar. Ze sladkého se nejčastěji konzumují smažené boží milosti, různé koláče a koblihy. Důvod, proč se o masopustu hodně jí a pije je prostý.

Po masopustu totiž začíná 40denní velikonoční půst – proto se v minulosti lidé během masopustu pořádně najedli, napili a pobavili, aby jejich organismus byl na dlouhý půst dobře připraven. Určitě se během masopustní veselice příliš nehlídejte a ochutnejte některou z tradičních českých dobrot. A pokud budete mít pocit, že jste se během masopustu hodně přejedli, můžete vyzkoušet třeba jednodenní nebo několikadenní půst.

Na vytrávení vám pomůže i sklenička něčeho ostřejšího, která vás během masopustního hodování i pořádně zahřeje a příjemně naladí.

Zdroj: Neorepublic

Fotografie: archiv Stock-Plzeň Božkov



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 16 hodinami
Kuchařská soutěž BernardChef vstupuje do čtvrtého ročníku. Opět otevírá dveře všem, kdo milují kuchařinu a chtějí své řemeslo děla...
Redakce GastroIN - před 23 hodinami
Po dvou letech čekání se milovníci slivovice znovu dočkají! Slovácké muzeum v Uherském Hradišti a Společnost přátel slivovice Česk...
Redakce GastroIN - 02. 10. 2025
Prestižní ocenění Regionální potravina Zlínského kraje převzali lokální vítězní výrobci od ministra zemědělství Marka Výborného, ř...
Reklama   •   Koupit reklamu