Dnes je 21. červen 2025, svátek má Alois
Úvod Aktuality Kapr na talíři jednou ročně nedává smysl Vytvořit článek
Kapr na talíři jednou ročně nedává smysl
Redakce GastroIN - 29. 01. 2025    0 Líbil se vám tento článek?

Do nabídky restaurace Alma přibývá kapr. Tradiční a zároveň odmítaná česká ryba se pod rukama šéfkuchařů Petra Židka a Michala Daňka mění v zážitek, který zpříjemní zimní dny. Proč je kapr neodolatelný?

Záleží pochopitelně na původu, ale i zpracování a kombinaci chutí, vůní i textur. „Kapr je chuťově zajímavá ryba, která je tak akorát tučná, aby se dala dobře grilovat,” vysvětluje šéfkuchař Petr Židek.

„Grilovaný kapr v našem podání je klasické zimní jídlo, plné, hutné a krémové, které nepostrádá ani kyselé tóny a šťavnaté maso. Chceme ho na menu zařazovat od listopadu do března, nedává smysl, aby se takhle kvalitní a lokální surovina objevovala na talířích jen jednou ročně,” dodává šéfkuchař Michal Daněk.

Věděli jste, že:

       Chuť kapra ovlivňuje jeho prostředí.

       Chuť kapra ovlivňuje i roční období. Nejchutnější je v měsících od září do března, protože přijímá méně potravy, což přispívá k „čištění” jeho masa a tuků, které bývají nositeli jeho nechvalně proslulé „bahenní” chuti.

       Česko je jeden z největších producentů kaprů v Evropě, většina ryb se však vyváží.

       Rybníky jsou důležitou součástí krajiny, které pomáhají zadržovat vodu, proto má chov kaprů i svůj vyloženě udržitelný aspekt. V kombinaci s lokálností se jedná o jeden z nejudržitelnějších zdrojů masa v České republice.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 15 hodinami
13. ročník Holešovské Regaty, který se koná dnes a zítra v zahradách zámku Holešov na Kroměřížsku, připravil spoustu zábavy a skvě...
Redakce GastroIN - 19. 06. 2025
Už o tomto víkendu zaplesají všichni milovníci zlatavého moku. Na Rašínově nábřeží propukne festival nazvaný Pivo na Náplavce. Zúč...
Redakce GastroIN - 18. 06. 2025
Společnost Kofola ČeskoSlovensko rozšiřuje své zemědělské aktivity a oznamuje vstup do dalšího kávového regionu světového významu....