Dnes je 16. srpen 2025, svátek má Jáchym
Úvod Aktuality Kapr na talíři jednou ročně nedává smysl Vytvořit článek
Kapr na talíři jednou ročně nedává smysl
Redakce GastroIN - 29. 01. 2025    0 Líbil se vám tento článek?

Do nabídky restaurace Alma přibývá kapr. Tradiční a zároveň odmítaná česká ryba se pod rukama šéfkuchařů Petra Židka a Michala Daňka mění v zážitek, který zpříjemní zimní dny. Proč je kapr neodolatelný?

Záleží pochopitelně na původu, ale i zpracování a kombinaci chutí, vůní i textur. „Kapr je chuťově zajímavá ryba, která je tak akorát tučná, aby se dala dobře grilovat,” vysvětluje šéfkuchař Petr Židek.

„Grilovaný kapr v našem podání je klasické zimní jídlo, plné, hutné a krémové, které nepostrádá ani kyselé tóny a šťavnaté maso. Chceme ho na menu zařazovat od listopadu do března, nedává smysl, aby se takhle kvalitní a lokální surovina objevovala na talířích jen jednou ročně,” dodává šéfkuchař Michal Daněk.

Věděli jste, že:

       Chuť kapra ovlivňuje jeho prostředí.

       Chuť kapra ovlivňuje i roční období. Nejchutnější je v měsících od září do března, protože přijímá méně potravy, což přispívá k „čištění” jeho masa a tuků, které bývají nositeli jeho nechvalně proslulé „bahenní” chuti.

       Česko je jeden z největších producentů kaprů v Evropě, většina ryb se však vyváží.

       Rybníky jsou důležitou součástí krajiny, které pomáhají zadržovat vodu, proto má chov kaprů i svůj vyloženě udržitelný aspekt. V kombinaci s lokálností se jedná o jeden z nejudržitelnějších zdrojů masa v České republice.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 15. 08. 2025
Jeden z největších kávových eventů v Česku letos přináší novinku pro profesionály – Professional Lounge. Hledáte nové technologie,...
Redakce GastroIN - 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...
Redakce GastroIN - 13. 08. 2025
V rámci celostátní soutěže Nejlepší biopotravina roku byl začátkem srpna v Národním vinařském centrum ve Valticích vyhlášený 24. r...
Reklama   •   Koupit reklamu