Dnes je 18. červen 2025, svátek má Milan
Úvod Aktuality / Recepty / Hlavní jídla Grilování nejen pro milovníky zeleniny Vytvořit článek
Grilování nejen pro milovníky zeleniny
Redakce GastroIN - 25. 07. 2023    0 Líbil se vám tento článek?


Vegetariánské grilování si získává čím dál více příznivců. A není se čemu divit! Vždyť ze sezónní zeleniny se dá vykouzlit nespočet barevných, voňavých a chutných kombinací. Inspirujte se našimi recepty, které si zamiluje každý, a to i ten nejzarytější milovník masa!

Zpestřit si grilování bezmasými pochoutkami je vždycky skvělý nápad. Pokud navíc víte, jak zeleninu správně upravit, aby byla co nejlahodnější, máte vyhráno! Naprostým základem výtečných pokrmů jsou ale bezpochyby kvalitní suroviny. Ty hledejte mezi produkty ekologického zemědělství, které v obchodech najdete pod označeními logy biolistu a biozebry.

GRILOVANÝ KVĚTÁK S MARINÁDOU Z MEDU A HOŘČICE

• květák
• 100 g ořechů (např. lískové)
• 50 g vinného octa
• 2 lžičky hořčice
• stroužek česneku
• med
• sůl, pepř

Nejprve se pusťte do marinády. V míse smíchejte hořčici, ocet, olej a dochuťte solí, pepřem, prolisovaným česnekem a medem. Dále opražte nadrcené oříšky. Květák rozdělte rovnoměrně na čtyři části, mírně osolte, opepřete a potřete zálivkou. Zabalte jej do alobalu a grilujte na mírném ohni rovnoměrně ze všech stran asi 30 minut, dokud nezměkne. Grilovaný květák pak vyjměte z alobalu, opět potřete zálivkou, posypte opraženými oříšky a podávejte.

GRILOVANÝ LILEK S PLÍSŇOVÝM SÝREM

• 2 lilky
• 150 g plísňového sýru
• 3 lžíce olivového oleje
• 2 stroužky česneku
• rozmarýn
• petržel
• sůl, pepř

Lilky omyjte, nakrájejte na kolečka tenká přibližně 1 centimetr, osolte, opepřete a nechte 30 minut odstát. Mezitím si najemno nastrouhejte plísňový sýr. V misce smíchejte olej, prolisovaný česnek a najemno nasekaný rozmarýn. Po 30 minutách lilky pomocí papírové utěrky zbavte přebytečné vody. Grilujte na mírném žáru pouze z jedné strany. Po 5 minutách lilky otočte, potřete ochuceným olejem a posypte sýrem. Grilujte zhruba dalších 8 minut, posypte nasekanou petrželkou a podávejte.



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 41 minutami
Společnost Kofola ČeskoSlovensko rozšiřuje své zemědělské aktivity a oznamuje vstup do dalšího kávového regionu světového významu....
Redakce GastroIN - před 22 hodinami
V zámku Vranov nad Dyjí se bude konat ji 19. ročník prestižní soutěže vín Oenoforum - Czech International Wine Competition 2025. P...
Redakce GastroIN - 16. 06. 2025
Teplé letní večery jsou tady. Co tak si dát svěží drink, který osvěží a zároveň nezpůsobí těžkou hlavu? Nechte se inspirovat… Nep...