Dnes je 13. září 2025, svátek má Lubor
Úvod Aktuality dTest: Drůbežáři dávají do krmiva slepic barvivo kvůli tmavším žloutkům Vytvořit článek
dTest: Drůbežáři dávají do krmiva slepic barvivo kvůli tmavším žloutkům
Redakce GastroIN - 11. 06. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

11. 6. 2013 - Podle časopisu dTest dopomáhají některým vejcím z české maloobchodní sítě k tmavě oranžovým žloutkům barviva, přidaná do krmiva nosnic. Jeden z drůbežářů nepravdivě deklaroval obohacení vajec omega 3 mastnými kyselinami.

Barvivo nalezené ve žloutcích se nazývá kanthaxanthin a je označované též jako E 161 g. Spektrální analýzou bylo toto barvivo nalezeno v polovině testovaných vajec. V testu bylo prověřeno 11 výrobků s označením čerstvá vejce z různých typů ustájení od klecových po biochovy. Hodnocena byla i vejce od jednoho drobného chovatele.

„Nejtmavší žloutky měla vejce z klecových chovů, právě ta však byla přibarvena kanthaxanthinem,“ uvádí redaktor časopisu dTest Václav Beneš. Nejsvětlejší žloutky měla biovejce od nosnic z ekologického chovu, kde je kanthaxanthin zakázán a laboratoř ho v těchto vejcích nenašla. Bez umělé příkrasy se obešla i vejce ze tří nebiochovů a také vejce drobného chovatele s pěkně vybarvenými žloutky.

Barvivo kanthaxanthin přirozeně obsahují některé mořské řasy a houby, avšak vyrábí se i synteticky. Ve vejcích se bez zásahu člověka nevyskytuje. V Evropské unii je přípravek povolen pro výživu některých zvířat včetně drůbeže, jeho množství v krmivu však nesmí překročit stanovené limity. „Spotřebitele můžeme uklidnit, že nalezené hladiny kanthaxanthinu v testovaných vejcích nepředstavují riziko pro lidské zdraví a s rezervou vyhověly limitu pro přijatelnou denní dávku pro člověka,“ dodává Václav Beneš.

Dva z producentů vajec na obalu deklarovali, že jsou jejich vejce obohacena zdravotně prospěšnými omega 3 mastnými kyselinami, testy však ukázaly, že pravdu měl jen jeden z nich. Druhý neměl ve svém výrobku omega 3 mastných kyselin o nic víc než ostatní, přisuzoval tedy vejcím neexistující vlastnost.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 12. 09. 2025
V sobotu 20. září 2025 se skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo plné chutí, vůní a podzimní atmosféry. Slovácký festi...
Redakce GastroIN - 11. 09. 2025
Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře. Přijali ho mezi se...
Redakce GastroIN - 10. 09. 2025
Milovníci čokolády a hudby, připravte se na nezapomenutelný zážitek! V sobotu 27. září se na Čokoládovém festivalu ve Slavkově u B...
Reklama   •   Koupit reklamu