Dnes je 3. červenec 2025, svátek má Radomír
Úvod Aktuality Česko zná nejlepší koktejl z hruškovice Vytvořit článek
Česko zná nejlepší koktejl z hruškovice
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z hruškovice.

Na 24. ročníku barmanské soutěže International Rudolf Jelínek Cup ho namíchal Marek Šimůnek z pražského L’Fleur baru. Vytvořil jej z Hruškovice Williams, Zralého vermutu Sedmero a domácí tradiční hruškové sody. Koktejl ozdobil jedlým hruškovým sklem a hruškovým parfémem. „Složením drinku vzdávám holt moravským krojům, velikonočním zvykům, stavění májky a dalším tradicím, ale také moravským producentům. Kromě hruškovice jsem použil i vermut od tradičního vinaře,“ podotkl Marek Šimůnek ke skladbě svého vítězného drinku.

Soutěž na konci září hostily prostory pražského Muzea slivovice, zúčastnilo se jí 25 barmanů a barmanek z Česka, Slovenska, Rakouska, Německa, Polska a Španělska. Jejich úkolem bylo připravit odborné porotě koktejl na bázi Hruškovice Williams RUDOLF JELÍNEK a spojit drink s originálním poutavým příběhem na téma „Teď letí hrušky!“.

„Viděl jsem zajímavé mixologické přístupy včetně využití ingrediencí jako křen nebo gorgonzola. Barmani a barmanky si dali hodně práce s tím, aby vystihli téma soutěže nebo byli nějakým způsobem inovativní. Všechny drinky navíc byly pitelné,“ dodal za porotu hodnotitelů soutěže prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

„Bylo mi potěšením stát se součástí komunity okolo této zajímavé soutěže. Při tvorbě drinku šlo zejména o vybalancování chuti silného hruškového destilátu ve výsledném koktejlu a navázání na historii produktu,“ dodal španělský barman Dazfer Subero, jenž byl nejlépe hodnoceným zahraničním účastníkem letošního International Rudolf Jelínek Cupu.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 20 hodinami
Může se stát, že hotel má pět hvězdiček, ale služby odpovídají spíš třem? Ne každý hotel má udělené hvězdy podle oficiální certifi...
Redakce GastroIN - 01. 07. 2025
Okolo 230 000 zaměstnanců v české gastronomii a cestovním ruchu hraje důležitou roli v každodenním chodu hotelů, restaurací, penzi...
Redakce GastroIN - 30. 06. 2025
18. ročník festivalu Slovácké léto přichází. Přináší s sebou pořádnou porci muzika. V Uherském Hradišti nadchne návštěvníky ve dne...