Dnes je 18. červen 2025, svátek má Milan
Úvod Aktuality Češi slaví Pálení čarodějnic u grilu Vytvořit článek
Češi slaví Pálení čarodějnic u grilu
Redakce GastroIN - 29. 04. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

odle průzkumu společnosti BILLA na Pálení čarodějnic nebo dříve na filipojakubskou noc pětina Čechů doma griluje a takřka polovina se pak vydává na setkání s přáteli k ohňům po celé zemi.

Setkání u ohňů dávají přednost ženy, muži se raději setkají s přáteli doma u grilu. K obojímu ovšem neodmyslitelně patří dobré jídlo, ať už tradiční špekáčky, klobásy nebo maso a další potraviny na gril.

Prodeje klobás a špekáčků v období konce dubna a přelomu května rostou. „Z našich statistik vyplývá, že meziročně v tomto období roste prodej klobás o pětinu. Stejně tak prodeje produktů na grilování. Letos tento trend zaznamenáváme už od počátku dubna, což připisujeme teplému a hezkému počasí na začátku měsíce,“ konstatuje Dana Bratánková, vedoucí korporátní komunikace & Public Affairs BILLA ČR

Z průzkumu dále vyplývá, že tradičně Češi grilují maso (64 % respondentů) v nejrůznějších podobách. Překvapivě na druhém místě v oblíbenosti je zelenina (25 %), následují sýry (24 %), až na čtvrtém místě jsou uzeniny (23 %). Zdravý trend stravování pak potvrzuje grilování tofu, kterému dává přednost 10 % lidí.

Jak správně a zdravě grilovat?

Klasický gril s uhlíky vyměňte za kontaktní nebo plynovou variantu. Rizikový odkapávající tuk tak nepřijde do kontaktu s žárem a vznik škodlivých látek je co nejvíce potlačen. Snažte se také zkrátit délku přípravy: maso krájejte na menší kousky, případně z něj připravte třeba špízy. Obracejte vše raději kleštěmi, nikoliv vidličkou. Nadbytečné napichování masa totiž může způsobit další uvolňování šťávy.

Určitě si takovou událost chcete užít bez komplikací. Bakteriím se v létě daří skvěle, tak si jimi nenechte pokazit den. Co pro to udělat?

  • Maso uchovávejte vždy v chladu a v uzavřené krabičce.
  • Pozor na křížovou kontaminaci! Krájeli jste na prkénku maso? Na přípravu zeleniny si vyndejte jiné.
  • Marinádu nepoužívejte opakovaně. Do části připravené marinády naložte maso, zbytek si odložte na samotné potírání na grilu. Předejdete případným střevním potížím.
  • Kuřecí maso vždy dobře propečte.
  • Myslete na hygienu a dobře si umývejte ruce.

Další rady najdete zde: https://www.gustoacademy.cz/clanky/detail/tipy-na-zdrave-grilovani.
Rady pro výběr a přípravu masa najdete zde: https://www.gustoacademy.cz/clanky/detail/jak-vybrat-maso-na-grilovani.



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 50 minutami
Společnost Kofola ČeskoSlovensko rozšiřuje své zemědělské aktivity a oznamuje vstup do dalšího kávového regionu světového významu....
Redakce GastroIN - před 22 hodinami
V zámku Vranov nad Dyjí se bude konat ji 19. ročník prestižní soutěže vín Oenoforum - Czech International Wine Competition 2025. P...
Redakce GastroIN - 16. 06. 2025
Teplé letní večery jsou tady. Co tak si dát svěží drink, který osvěží a zároveň nezpůsobí těžkou hlavu? Nechte se inspirovat… Nep...